Mesdheu është vendlindja e argjinares, gjë që shpjegon arsyen përse ajo luan një rol të rëndësishëm në kuzhinën mesdhetare.
Argjinaren e gjejmë në mbarë Europën, Lindjen e Mesme dhe Amerikë. Shqiptarët kanë një histori të gjatë në kultivimin e argjinares, por konsumimi ishte i ulët deri të paktën në vitet ’90.
Pikërisht në atë kohë, shqiptarët zbuluan vlerën e madhe të argjinares që kishte zënë vend në tryezat e fqinjëve tanë të përtejdetit. Kjo shtyu fermerët të mbjellin gjithnjë e më shumë argjinare për eksport, por edhe për të plotësuar nevojat për konsum të brendshëm, që vinin në rritje.
Vitet e fundit, kultivuesit e argjinares janë të shpërndarë nga Divjaka në Tërbuf, nga Lushnja në Fier e Berat. Fushat e Myzeqesë tashmë janë kthyer në burimin kryesor të këtij produkti në vend.
Argjinarja përbën një minierë ari, jo vetëm për konsumatorët që marrin përfitime të mëdha shëndetësore, por edhe për fermerët që mund të fitojnë më shumë.
Sot, një kilogram argjinare vendi kushton 400 Lekë dhe bëhet fjalë për çmim shumice. Emri i argjinares është një histori më vete, pasi variantet shkojnë nga angjinare tek argjinare dhe madje e gjen edhe me emrin e italianizuar “artiçok”.
Pjesa e ngrënshme e argjinares ndodhet tek pjesa e kurorës së luleve para çeljes. Koha e kultivimit të argjinares është thelbësore, sepse pasi lulet kanë celur, argjinarja forcohet dhe është e pamundur të konsumohet.
Një nga pjesët më të shijshme është pjesa e zemrës se argjinares nga ku celin të gjithë sythat e kurorës së saj. Në fakt kjo pjesë konsiderohet shumë e cmuar dhe shpesh kushton më shtrenjt.
Argjinarja ka dhunti të shumta. Disa mund ta konsiderojnë atë perime, por zyrtarisht është një lloj gjembi i pazakontë. Argjinarja konsumohet kryesisht për shkak të vlerave të mëdha të fuqizimit të sistemit imunitar, uljes së kolesterolit dhe mbrojtjes nga një sërë sëmundjesh si diabeti, arteriosklerozës dhe sëmundjeve të zemrës.
/agroweb.org/