Serbët nuk kanë histori. Do i godasim rrenat serbe!

Duhet të lëçisni

Robert Elsie: Masakrat ndaj çamëve të hyjnë në Historinë e Shqipërisë

Albanologu rekomandon që vakuumi i krijuar të plotësohet përmes dokumentimit të historisë verbale Historia e Çamërisë dhe të tjera mungojnë në Historinë e Shqipëri. Albanologu...

Shpëtim Idrizi komenton vizitën e Ramës në Athinë: Kryeministri bëri deklarata jokoherente për të mbajtur pushtetin (film)

Kryetari i PDIU-së, Shpëtim Idrizi ishte i ftuar në emisionin "5 pyetjet" nga Babaramo në Report Tv ku foli për marrëveshjen e detit mes...

Gjendet një granatë pranë banesës së ish-komandantit të FNSH-së në Laprakë

Një granatë është gjendur pranë banesës së një ish-komandanti të FNSH-së në Laprakë. Granata është gjetur pranë murit të një banese në rrugën Dritan Hoxha...

Qëllohet me armë zjarri 32-vjeçari shqiptar në mes të Selanikut

Një ngjarje e rëndë ka ndodhur mbrëmjen e sotme në zonën e Nikopolis, në Selanik. Bëhet me dije se rreth orës 19:00 një burrë iu...

Shkruan Fahri Xharra

Deri me ardhjen e turkut e gjerë në shekullin XV-të, nuk kishte shtet serb, nuk kishte organizim të një shteti të mirëfilltë serb. Vladimir Çoroviq, një historian serb shkruan: “Dushani e krijoi një principatë, e cila nuk ishte serbe, por e përzier, e përbërë nga Serbët, Helenët dhe Arbanasit (Shqiptarët). Qëllimi tij ishte që të pushtonte Konstantinopolin dhe të bëhet trashëgimtarë i Imperatorisë së kohës. Car dhe si i tillë, sundimtar i Ballkanit dhe i serbëve të tij (?) (në atë kohë serbët ishin në pakicë e Car Dushani – arbanas ortodoks.)”.

Ndërsa studiuesi tjetër serb Lazo Kostiq shton: “Nemanasit (Nemanjiqët-sipas atij) kishin mundur të sundojnë Bizantin, por jo serbët” (sepse nuk kishte Serbi). Historia serbe flet ndryshe, flet ndryshe dhe e gënjen historinë ndryshe.

Por, kush ishte Stefan Nemanja?

Letra e një prifti orortodoks “serb” për të treguar të kaluarën tonë të përvetësuar nga serbët.

“Shokut Skender Rizajt,

Nuk di a jeni te njofur me prejardhjen e dinastisë se Nemanjiqve, e cila ka sunduar me shtetin mesjetar te Nemanjiqve, nga shekulli XII -XIV.

Sipas një teorie greke dhe të shënimeve në Hillendar, ajo është me origjine Shqiptare dhe i ka takuar fisit Nimani. Nimanet njeher ishin katolike, pastaj ortodoks, pas ndarjes së kishave dhe të skizmes me 1054 . Më vonë, me ardhjen e Turqve (osmanëve) janë islamizuar”.

“Fisi Nimani eshte shkruar si “Nemane“(greq.), kurse Stefan Nemanea si “Stefan Nemane” (greq.), gjithashtu edhe në Hilendar është shkruar me emrin Stefan Nemane. Prandaj, në shqiptimin e mëvonshëm të Shqipes e ka marrë leximin itacistik Nimani, e më herët është lexuar Nemane.

Me sllovenizimin e të lexuarit të fjalës “Nemane”, në mesjetën e vonshme është përvetsuar fjala Nemanja (nga metateza e shqipes: Nemanaj).

Nga fisi nimani kanë mbetur trashigimtarët e Nimanasve të tanishëm, nga të cilët ka në rrethinën e Prizrenit dhe në vetë Prizren… Kjo është përsa i përket etimologjisë Nemanjiqi, ç – iqi”.

“Nimanajt kanë sunduar sipas të drejtës kanunore deri më 1354, kur Car Dushani e ka nxjerrë Kanunin e vet, i cili është përplot me të drejta të vjetra kanunore shqiptare. Kanuni ka pretenduar të zhdukë të drejtën e vjetër kanunore të Shqiptarëve dhe legjislacionin dhe jetën juridike ta rregulloj sipas shembullit bizantin, por më 1389 u përmbys shteti i Nemanajve, kurse populi iu ka kthyer zakoneve, të cilat janë ruajtur sot e kësaj dite te serbët (skizmatikët Shqiptarë) dhe Shqiptarët në Kosovë, më saktë në Metohi (Dukagjin).

Kjo është dëshmia e dytë, e cila vërteton se Nemanjiqët ishin me prejardhje shqiptare”… “Nemanja në fillim nuk ka qenë zhupan i madh, por është quajtur “Dorëzon – dëshmitar i madh”.

Kurse më vonë në ndikimin e grekëve dhe sllavëve e ka marrë emërtimin thirrjen e zhupanit të madh.

Si dorëzon i madh shprehje shqipe = sundimtar; sinonim i shprehjes sundia, e cila përdorej në mesjetë ka pasur kalorësi dhe njerëz të vetë, te cilët ishin kalorësit e bujarët e tij, e nëpërmjet të cilëve ka sunduar. Kjo është dëshmia e katërt për metodën shqiptare të sundimit të dinastisë Nimani ne Serbinë mesjetare.

Unë te gjitha këto i di, sepse e zotëroj mirë gjuhën e vjetër greke dhe e di edhe gjuhën shqipe duhet të jetë shqiptar skizmatik – shka dhe zakonet shqiptare. Për këtë arsye ju njoftoj që këtë element dhe fakt ta keni parasysh në punën tuaj të ardhme, nëse këto gjer më tani nuk i keni të njohura. Ndërsa dëshmitë origjinale për piken 1 mund t’i gjeni në Hilendar, kurse të tjerat mund t’i gjeni në Metohi (Dukagjin), sidomos në punimet e Dr. Milutin Gjuriqiqit .

“Kjo është letra anonime e një popi ortodoks i cili thotë: Na falni që nuk mund të nënshkruhem nën këtë informatë, sepse, si serb (shqiptar – skizmatik) frikësohem “. (20.IX.1985)

Pra, shqiptar – skizmatik. Pra, shka – shkije. Ne i quajtëm shkije, se ata ishin vetëm të fesë ortodokse dhe flisnin shqip. Pra, ata ishin shqiptarë. Kurse Vula e Stefan Nemanit, gjendet në Muzeun e Beogradit: e shkruar greqisht.

Lexohet qartazi Nemani

Nga muzeu i Beogradit: Pečat velikog župana Stefana Nemanje, 1166 – 1199 (?) godine Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova « Narodni muzej u Beogradu

(https://www.pinterest.com/elaelam/srbija/

The seal of Grand Zupan Stefan Nemanja, one of only two verified surviving specimens, acquired in 1978 by the National Museum in Belgrade. The charter this seal was originally attached to no longer survives, but the style and Greek it is written in indicate it as part of the rich late-12th century diplomatic activity of the rejuvenated Raskan court.( http://www.srpskoblago.org/serbian-history/serbian-medieval-history/rulers/stefan-nemanja.html 21015

Më shumë shkrime

Lër një përgjigje

Ju lutem lini komentin tuaj!
Ju lutem vendosni emrin këtu

E Freskët taze

Robert Elsie: Masakrat ndaj çamëve të hyjnë në Historinë e Shqipërisë

Albanologu rekomandon që vakuumi i krijuar të plotësohet përmes dokumentimit të historisë verbale Historia e Çamërisë dhe të tjera mungojnë në Historinë e Shqipëri. Albanologu...

Shpëtim Idrizi komenton vizitën e Ramës në Athinë: Kryeministri bëri deklarata jokoherente për të mbajtur pushtetin (film)

Kryetari i PDIU-së, Shpëtim Idrizi ishte i ftuar në emisionin "5 pyetjet" nga Babaramo në Report Tv ku foli për marrëveshjen e detit mes...

Gjendet një granatë pranë banesës së ish-komandantit të FNSH-së në Laprakë

Një granatë është gjendur pranë banesës së një ish-komandanti të FNSH-së në Laprakë. Granata është gjetur pranë murit të një banese në rrugën Dritan Hoxha...

Qëllohet me armë zjarri 32-vjeçari shqiptar në mes të Selanikut

Një ngjarje e rëndë ka ndodhur mbrëmjen e sotme në zonën e Nikopolis, në Selanik. Bëhet me dije se rreth orës 19:00 një burrë iu...

Qendra Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve konfirmon: Koronavirusi mund të shpërndahet edhe nga ajri

Qendra Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve kanë pranuar për herë të parë që koronavirusi mund të shpërndahet edhe përmes ajrit. Më parë kjo agjenci kishte...