PDIU: Rama, Veliaj dhe mafia e betonit po shuajnë trashëgiminë kulturore të Shqipërisë

0
328

Partia Drejtësi Integrim dhe Unitet ka reaguar pas prishjes së godinës së maternitetit “Mbretëresha Geraldinë”.

Përmes jë deklarate pë shtyp, PDIU shprehet se mafia e Qeverisë, Bashkisë dhe e betonit po shuajnë trashëgiminë kulturore të Shqipërisë, duke shtuar se pasi shkatërruan Teatrin Kombëtar, fshehën tërësisht Kullën e Sahatit, shembën Maternitetin “Mbretëresha Geraldinë”.

Partia Drejtësi, Integrim dhe Unitet i bën thirrje Prokurorisë të veprojë menjërë para se të jetë tepër vonë dhe memoria jonë historike të humbasë përgjithmonë.

Deklarata e plotë

Në një kohë që situata e pandemisë vijon të keq menaxhohet dhe qytetarët janë lënë në mëshirë të fatit, dyshja Rama-Veliaj dhe mafia e tyre e betonit po shkatërrojnë trashëgiminë kulturore të Shqipërisë.

Pasi shkatërruan Teatrin Kombëtar, fshehën tërësisht Kullën e Sahatit, shembën Maternitetin “Mbretëresha Geraldinë”, mafia e Qeverisë dhe e Bashkisë ka nisur të ndërtojë ngjitur Mozaikut të Tiranës, njërës prej zonave më të pasura arkeologjike të kryeqytetit.

Por nuk është vetëm qendra historike e Tiranës që rrezikon zhbërjen. Këtë sjellje barbare ndaj trashëgimisë në vend e ka dënuar sot World Heritage Watch, një rrjet i përbërë nga 180 organizata që lobojnë për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore. Me preteksin e rehabilitimit të infrastrukturës apo hapësirave publike, në Gjirokastër po ndërtohet një ByPass pa kurrfarë vlerësimi për ndikimin kulturor e mjedisor që mund të ketë në qytet.

Për shkak të kësaj babëzie Gjirokastra rrezikon të humbë statusin e qytetit të mbrojtur nga UNESCO, çka do të ishte një goditje e rëndë ndaj trashëgimisë sonë kulturore dhe zhvillimit të turizmit në vend.

Partia Drejtësi, Integrim dhe Unitet i bën thirrje Prokurorisë të veprojë menjërë para se të jetë tepër vonë dhe memoria jonë historike të humbasë përgjithmonë.