Josep Borrell: Serbia të njohë gjenocidin në Kosovë

0
194

Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian për Punët e Jashtme dhe Çështje të Sigurisë, Josep Borrell ka theksuar se Serbia duhet të pranojë gjenocidin në Kosovë. Sipas tij, avancimi i saj drejt BE-së varet nga normalizimi i marrëdhënieve me Kosovën. Borrell e bëri të qartë se në BE nuk ka vend për ato shtete që e mohojnë gjenocidin dhe festojnë për kriminelët e luftës.

“Kur bëhet fjalë për normalizimin e marrëdhënieve dhe marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë në rajon, ata që festojnë për krimet dhe kriminelët e luftës dhe i mbështesin publikisht, si dhe ata që kërcënojnë stabilitetin dhe procesin e pajtimit në rajon, duhet ta dinë se kjo nuk është në përputhje me vlerat evropiane. Ne i ndamë ato parime me kryeministren e Serbisë dhe jemi të sigurt se Serbia do të vazhdojë të ndjekë rrugën evropiane” – tha Borrell në një konferencë të përbashkët me kryeministren serbe Ana Brnabiç, pas takimit të Këshillit të Stabilizim-Asociimit ndërmjet Serbisë dhe BE-së në Bruksel.

Kur bëhet fjalë për dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, Borrell theksoi se nevojitet të sigurohet përparim i shpejtë në procesin e normalizimit, në zbatimin e marrëveshjeve të arritura më parë.

“Ne presim që Kosova dhe Serbia të arrijnë përparim kur bëhet fjalë për zotimet që kanë bërë dhe ende nuk i kanë përmbushur” – tha Borrell, duke u kërkuar të dyja palëve të krijojnë një atmosferë të përshtatshme për dialog dhe të përmbahen nga veprimet dhe deklaratat e njëanshme.