Futet në fuqi zgjerimi me 12 milje në Jon, Greqia: E kemi të drejtën tonë!

Duhet të lëçisni

Lajçak: Kurti e di mirë që bashkësia ndërkombëtare pret që dialogu të vazhdojë

I dërguari i posaçëm për dialogun Kosovë-Serbi, Mirosllav Lajçak, do të vizitojë Kosovën pas veprimit të pahijshëm me hartën që u kuptua brenda edhe...

Rama takon përfaqësuesit e lartë të BE në Bruksel

Kryeministrti Edi Rama ndodhet sot në Bruksel, në kuadër të Këshillit të 11-të Stabilizim Asocimit. Përmes disa fotove të publikuara në rrjetet sociale, Rama...

Plagoset një minator në galeritë e Bulqizës, dërgohet me urgjencë në spital

Një minator ka mbetur i plagosur paraditen e sotme në një nga galeritë e Bulqizës. Mësohet se ai është Agron Gjeta i moshës 55-vjeç. Gjeta...

Nuk ka qetësi te Barcelona, arrestohet ish-presidenti Bartomeu

Klubi katalunjas është tronditur sërish paraditen e së hënës, kur ish-presidenti Josep Maria Bartomeu është arrestuar në vazhdën e hetimeve të skandalit që tashmë...

Hyn në fuqi dekreti presidencial i Greqisë për zgjerimin me 12 milje në detin Jon. Ministria e Jashtme greke ka lëshuar një deklaratë në faqen zyrtare mbi dekretin presidencial që u miratua dy ditë më parë dhe që ka ngjallur debat të fort politik në Shqipëri. Ministria e Jashtme e vendit fqinj e cilëson vendimin për zgjerimin me 12 milje si të drejtë të patjetërsueshme.

“Njoftimi i Ministrisë së Punëve të Jashtme për hyrjen në fuqi sot të Dekretit Presidencial për mbylljen e gjireve dhe ndërtimin e vijave bazë në rajonin e Detit Jon dhe Ishujt në Jon deri në Kepin Tainaro në Peloponez.

Dekreti Presidencial u lëshua në përputhje me ligjin ratifikues të Konventës së Kombeve të Bashkuara të vitit 1982 mbi Ligjin e Detit. Është një hap i domosdoshëm për procesin e zgjerimit të zonës bregdetare të vendit në zonën e mësipërme, veprim i cili, sipas Konventës, është një e drejtë e patjetërsueshme e vendit.

Dekreti i Presidentit thekson se Greqia rezervon të drejtën të ushtrojë të drejtat e saj përkatëse në rajonet e tjera të territorit të saj, pasi ato rrjedhin nga Konventa për Ligjin e Detit, e cila pasqyron të drejtën ndërkombëtare.

Greqia është e vendosur në mënyrë rigoroze për mbrojtjen e së drejtës ndërkombëtare, përfshirë ligjin e detit dhe gjithmonë vepron në përputhje me të drejtën ndërkombëtare” mbyllet deklarata.

Deklarata e plotë:

document

Dekreti i Presidentes Nr. 107
Në lidhje me mbylljen e gjireve dhe vizatimin e vijave bazë në zonën detare të Ishujve Jon dhe Jon deri në Kepin Tainaro në Peloponez.
PRESIDENT
të Republikës Greke
Duke marrë në konsideratë:
1. Artikulli i dytë i Ligjit 2321/1995 “Ratifikimi i Konventës së Kombeve të Bashkuara për Ligjin e Detit dhe Marrëveshja në lidhje me zbatimin e Pjesës XI të Konventës” (A ‘136).
2. Nenet 5, 7, 8, 10, 13 dhe 14 të Konventës Ndërkombëtare të Kombeve të Bashkuara për Ligjin e Detit, të 10 dhjetorit 1982.
3. Fakti që dispozitat e këtij Dekreti nuk shkaktojnë ndonjë shpenzim në dëm të buxhetit të shtetit.
4. Nr. 215/2020 mendimi i Këshillit të Shtetit pas një propozimi nga Këshilli i Ministrave, ne vendosim:
E PARA
Neni 1
Jo Fleta 258
1. Ky Dekret Presidencial mbyll gjiret që përmbahen në Nenin 2 të këtij Dekreti dhe tërheq linjat bazë për matjen e gjerësisë së zonës bregdetare në përputhje me Nenin 3 të saj.
2. Ky Dekret Presidencial do të zbatohet në zonën e detit nga pika më veriore e Rajonit të Ishujve Jon në Kepin Tainaro në Peloponez.
3. Republika Greke rezervon të drejtën të ushtrojë të drejtat e saj përkatëse në rajonet e tjera të Territorit të saj, pasi ato rrjedhin nga Konventa e Kombeve të Bashkuara për Ligjin e Detit të 10 Dhjetorit 1982, e cila pasqyron të drejtën zakonore ndërkombëtare.

Neni 2
1. Gjiret e mëposhtëm mbyllen me vija të drejta që bashkojnë pikat e tyre natyrore të hyrjes si më poshtë

2. Ujërat e mbyllura nga brigjet e gjireve dhe vijat e drejta që bashkojnë pikat e tyre natyrore të hyrjes, siç përcaktohet në paragrafin e mësipërm, do të jenë ujëra të brendshëm.

Neni 3
1. Vizatoni vijat bazë, duke lidhur pikat, siç tregohet në tabelën vijuese:

2. Ujërat brenda vijave bazë duhet të jenë ujëra të brendshme për të cilat zbatohet paragrafi i dytë i nenit 8 i Konventës Ndërkombëtare të Kombeve të Bashkuara për Ligjin e Detit, të 10 dhjetorit 1982.

Neni 4
Shënimi i vijave bazë në përputhje me nenet 2 dhe 3 të këtij Dekreti Presidencial nuk do të ndikojë në caktimin ekzistues të zonave detare në këtë zonë në bazë të marrëveshjeve ndërkombëtare të ratifikuara nga Republika Greke.

Neni 5
Ky Dekret Presidencial do të hyjë në fuqi me botimin në Gazetën e Qeverisë.
Publikimin e kësaj në Gazetën e Qeverisë ia besojmë Ministrit të Punëve të Jashtme dhe ekzekutimin e tij Ministrit të Punëve të Jashtme dhe Ministrave të tjerë kompetentë.
Athinë, 25 dhjetor 2020 Presidenti i Republikës
KATERINA SAKELLAROPOULOU
Kryeministri
KYRIAKOS MITSOTAKIS

Më shumë shkrime

E Freskët taze

Lajçak: Kurti e di mirë që bashkësia ndërkombëtare pret që dialogu të vazhdojë

I dërguari i posaçëm për dialogun Kosovë-Serbi, Mirosllav Lajçak, do të vizitojë Kosovën pas veprimit të pahijshëm me hartën që u kuptua brenda edhe...

Rama takon përfaqësuesit e lartë të BE në Bruksel

Kryeministrti Edi Rama ndodhet sot në Bruksel, në kuadër të Këshillit të 11-të Stabilizim Asocimit. Përmes disa fotove të publikuara në rrjetet sociale, Rama...

Plagoset një minator në galeritë e Bulqizës, dërgohet me urgjencë në spital

Një minator ka mbetur i plagosur paraditen e sotme në një nga galeritë e Bulqizës. Mësohet se ai është Agron Gjeta i moshës 55-vjeç. Gjeta...

Nuk ka qetësi te Barcelona, arrestohet ish-presidenti Bartomeu

Klubi katalunjas është tronditur sërish paraditen e së hënës, kur ish-presidenti Josep Maria Bartomeu është arrestuar në vazhdën e hetimeve të skandalit që tashmë...

Kreu i KQZ Ilirjan Celibashi thirrje partive: Dorëzoni brenda afateve dokumentacionin e kandidimit

Kreu i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Ilirjan Celibashi iu ka bërë thirrje partive të dorëzojnë brenda afateve dhe të mos e lënë për në...