Fjalori i gjuhës shqipe në internet dhe një fantazmë

Duhet të lëçisni

Komiteti për Covid mblidhet nesër, paralajmërohen kufizime ekstreme

Ministria e Shëndetësisë në një njoftim për media ka paralajmëruar se nesër Komiteti për vlerësim dhe koordinimin e situatës epidemiologjike rreth Covid-19 do të...

Të bëheshe ministër dhe ti pështyje.. mu në zemër

Nga Anila Hoxha Janë 11 mijë policë në krye te detyrës. Paguhen keq. Me uniforma të dala boje dhe këpucë kartoni. Por ata vazhdojnë ne...

Aksident i trefishtë në Rinas, plagosen 6 persona, nisen me urgjencë drejt spitalit

Një aksident i rëndë ka ndodhur në Fushë-Prezë mbrëmjen e sotme, ku janë përfshirë 3 automjete. Si pasojë e aksidentit janë dëmtuar 6 shtetas me...

Çekia zgjat gjendjen e jashtëzakonshme deri në 20 Nëntor, rastet janë në rënie

Parlamenti i Republikës Çeke, ka votuar sot vendimin për të shtyrë gjendjen e jashtëzakonshme deri në datën 20 Nëntor. Ky vendim vjen pas shpalljes së...

Nga Mehmet Elezi

Në internet gjindet Fjalori i Gjuhës së Sotme Shqipe. Me gjasë është Akademia e Shkencave që e ka futur.

Tridhjetë vjet mbas shembjes së komunizmit, fjalori numerik ofron të njëjtat shtjellime politike, jo shkencore, të fjalëve. Deri në banalitet.

Më doli rastësisht emri BRACÍ. Shpjegimi: “Vjedhje gjërash të vogla”. Fjalia ilustruese: “Ballistët ishin të vetmit për brací”.

Te fjala KLER, fjali ilustruese: “Veprimtaria reaksionare e klerit”.

Te fjala DEMOKRACI: “…Demokraci socialiste tipi më i lartë i demokracisë, formë e diktaturës së proletariatit, ku pushtetin e ka në dorë populli punonjës me klasën punëtore në krye dhe udhëheq partia e saj, ku masat e gjera punonjëse marrin pjesë drejtpërdrejtë në qeverisjen e vendit, në drejtimin e ekonomisë, në hartimin e diskutimin e planeve ekonomike e të ligjeve, kontrollojnë veprimtarinë e organeve të pushtetit etj. Demokracia proletare. Demokraci popullore formë e diktaturës së proletariatit…”.

Kaq mjafton besoj.

Për çështje në rrafshin e mirëfilltë gjuhësor jam shprehur në librin “Dritëhije në fjalorët e Akademisë – gjuha shqipe apo gjuha e fshatit tim?” (2018).

Tashti problemi është “teknik”. Nuk mund të digjitalizojë Akademia e Shkencave një fjalor, që të jetë thjesht fjalor i gjuhës shqipe?

Më e pakta: nuk mund t’i bëjë fjalorit numerik një pastrim nga fantazma e së djeshmes?

Më shumë shkrime

E Freskët taze

Komiteti për Covid mblidhet nesër, paralajmërohen kufizime ekstreme

Ministria e Shëndetësisë në një njoftim për media ka paralajmëruar se nesër Komiteti për vlerësim dhe koordinimin e situatës epidemiologjike rreth Covid-19 do të...

Të bëheshe ministër dhe ti pështyje.. mu në zemër

Nga Anila Hoxha Janë 11 mijë policë në krye te detyrës. Paguhen keq. Me uniforma të dala boje dhe këpucë kartoni. Por ata vazhdojnë ne...

Aksident i trefishtë në Rinas, plagosen 6 persona, nisen me urgjencë drejt spitalit

Një aksident i rëndë ka ndodhur në Fushë-Prezë mbrëmjen e sotme, ku janë përfshirë 3 automjete. Si pasojë e aksidentit janë dëmtuar 6 shtetas me...

Çekia zgjat gjendjen e jashtëzakonshme deri në 20 Nëntor, rastet janë në rënie

Parlamenti i Republikës Çeke, ka votuar sot vendimin për të shtyrë gjendjen e jashtëzakonshme deri në datën 20 Nëntor. Ky vendim vjen pas shpalljes së...

Specialisti: Mos u afroni në brigje, pritet një tjetër cunami! Prefekti i Izmirit: Shteti është në këmbë

Pas situatës së krijuar nga tërmeti i fuqishëm ne Turqi, Presfekti i Izmirti deklaroi se qytetarët duhet të bashkëpunojnë për menaxhimin e kësaj situate...