“Do të kontrollohen të gjitha objektet, që kanë mbi 50 vjet që janë ndërtuar”, zbardhet drafti i ri i qeverisë pas tërmetit të 26 nëntorit

Duhet të lëçisni

Enkeleda Kapedani në krye të gjykatës së Elbasanit

Enkeleda Kapedani është vendosur në krye të gjykatës së Elbasanit. Kapedani vjen në këtë post pas dorëheqjes të gjyqtarit Zihni Shahu. Ajo u zgjodh sot...

Arrestimet e Hagës, flet eksperti: Pritet të ketë arrestime edhe në Shqipëri

Pas aksioneve të policisë së UMNIK-ut në emër të prokurorisë speciale, ku u krye një fushatë arrestimesh në Kosovë që nuk ishte parë ndonjëherë,...

Shkarkohet drejtues i Prokurorisë së Apelit Durrës, Ferdinand Elezi

Kolegji i Posacëm i Apelimit ka lënë në fuqi vendimin e Komisioni i Pavaraur Kualifikimi për shkarkimin e Drejtuesit të Prokurorisë së Apelit Durrës...

Ekspertët gjejnë simptomën e re të koronavirusit, ja te cila grupmoshë shfaqet

Edhe pse ekzistojnë tre simptoma kryesore të infektimit nga koronavirusi, nje hulumtim i ri ka gjetur se njerëzit me shendet të lig, e të...

Objektet që janë ndërtuar prej më shumë sesa 50 vitesh do i nënshtrohen një procesi të hollësishëm të auditimit teknik, për t’u parë nëse ato plotësojnë kërkesat minimale të rezistencës dhe sigurisë. Pas këtij auditimi parashikohet marrja e masave për të garantuar sigurimin e tyre.

Kjo parashikohet në një projektligj të ri, “për disa ndryshime dhe shtesa në ligjin Nr.4802, datë 10.09.1998, Për kontrollin dhe disiplinimin e punimeve të ndërtimit”, parashikon ndër të tjera dhe shtimin e një neni. Konkretisht: “Të gjitha objektet, të cilat kanë mbi 50 vjet që janë ndërtuar i nënshtrohen procesit të auditimit teknik. Rregullat për mënyrën se si do të zbatohet auditimi dhe cilat do të jenë subjektet që do ta kryejnë atë, përcaktohen me vendim të Këshillit të Ministrave”.

Sipas relacionit shoqëruese, Ky projektligj iniciohet në kuadër të situatës emergjente të krijuar nga dëmtimet që ka shkaktuar tërmeti i fuqishëm i datës 21 shtator 2019 në disa qytete vendit, kohës së pamjaftueshme për rregullimet ligjore sipas procesit legjislativ dhe nevojës së menjëhershme për ndërtimin e riparimin e ndërtesave të dëmtuara.

Konkretisht, projektligji propozon ndryshime të termave të ligjit nr.84.02., daË. 10.9.1998, të ndryshuar, dhe shtesa që parashikojnë kryerjen e auditimit teknik të punimeve të ndërtimit, në objektet të cilat kanë mbi 50 vjet që janë ndërtuar.

Rregullat mbi mënyrën se si do të zbatohet si dhe cilat do të jenë subjektet që do të kryejnë këtë audit do të përcaktohen me vendim të Këshillit të Ministrave. Gjithashtu, projektligji parashikon se oponenca teknike për projektet e ndërtimit të objekteve do të kryhet nga institutet shtetërore ose ente të tjera, të përcaktuara nga ministria që mbulon veprimtarinë e ndërtimeve, për të gjitha:

  1. a) ndërtimet publike;
  2. b) ndërtimet jo, me vlerë të preventuar së paku 100 milionë lekë;
  3. c) objektet me akses publik.

Efektet e pritshme të projektligjit janë:

-Verifikirni në mënyrë periodike nga Instituti i Ndërtimit, nëpërmjet kryerjes së auditimeve teknike të punimeve të ndërtimit, në objektet të cilat kanë mbi 50 vjet që janë ndërtuar, për plotësimin e kërkesave mininmale të rezistencës, qëndrueshmërisë mekanike dhe sigurisë në përdorim

– Propozimi i masave përkatëse në rast të mosplotësimit të kërkesave minimale të punimeve të ndërtimit, me qëllim garantimin e sigurisë së tyre;

-Miratimi i rregullave të detajuara të auditimit teknik me vendim të KM

-Kryerja e oponencës teknike nga institutet shtetërore ose ente të tjera, të përcaktuara nga ministria që mbulon veprimtarinë e ndërtimeve për gjitha ndërtimet jopublike, me vlerë të preventuar së paku 100 milionë lekë dhe objektet me akses publik./monitor 

Më shumë shkrime

Lër një përgjigje

Ju lutem lini komentin tuaj!
Ju lutem vendosni emrin këtu

E Freskët taze

Enkeleda Kapedani në krye të gjykatës së Elbasanit

Enkeleda Kapedani është vendosur në krye të gjykatës së Elbasanit. Kapedani vjen në këtë post pas dorëheqjes të gjyqtarit Zihni Shahu. Ajo u zgjodh sot...

Arrestimet e Hagës, flet eksperti: Pritet të ketë arrestime edhe në Shqipëri

Pas aksioneve të policisë së UMNIK-ut në emër të prokurorisë speciale, ku u krye një fushatë arrestimesh në Kosovë që nuk ishte parë ndonjëherë,...

Shkarkohet drejtues i Prokurorisë së Apelit Durrës, Ferdinand Elezi

Kolegji i Posacëm i Apelimit ka lënë në fuqi vendimin e Komisioni i Pavaraur Kualifikimi për shkarkimin e Drejtuesit të Prokurorisë së Apelit Durrës...

Ekspertët gjejnë simptomën e re të koronavirusit, ja te cila grupmoshë shfaqet

Edhe pse ekzistojnë tre simptoma kryesore të infektimit nga koronavirusi, nje hulumtim i ri ka gjetur se njerëzit me shendet të lig, e të...

Heq dorë nga gara për KQZ-në e re, Bledar Skënderi në krye të AKU-së

Ish-anëtari i KQZ-së, Bledar Skënderi pritet që të emërohet në krye të Autoritetit Kombëtar të Ushqimit. Raportohet se Skënderi pritet që të emërohet zyrtarisht në...