Rreziku që po i afrohet ekonomisë shqiptare

Duhet të lëçisni

Abuzimi me të miturën, Prokuroria mbyll hetimet për Abaz Dogën

Prokuroria mbyll hetimet për Abaz Dogën, Klajdi Poçin dhe dy të miturit R.O. dhe F.B. të akuzuar për abuzim seksual me vajzën e mitur...

Regjistrohen 3 raste të reja me koronavirus në Gjirokastër, mes tyre një nxënës shkolle

Raste të reja me koronavirus shfaqen në Gjirokastër. Mësohet se tre rastet u raportuan gjatë këtyre 24 orëve, ndërsa bëhet fjalë për një nxënës në...

“Kujdes me higjienën”, Kalo apel qytetarëve: Tendencë rizgjimi të rasteve me COVID-19 në vjeshtë

Mjeku i njohur infeksionist, Tritan Kalo paralajmëron se vjeshta do të ketë një tendencë në rritje të rasteve me COVID-19. Kalo thekson se në këtë...

Naftëtarët e Ballshit paralajmërojnë grevë: Ministrja u tregua shumë arrogante me ne

Naftëtarët e Ballshit shohin grevën e urisë si alternative për zgjidhjen e situatës. Mësohet se kreu i Sindikatës se naftëtarëve të bashkuar, Sokol Dautaj ka...

Nga Vjoldi Danaj

Raporti i fundit i FMN-ës nuk ka qenë aspakë ndonjë risi. Duke qenë se pjesa më e madhe e ekonomistëve në vend kanë kohë që paralajmërojnë qeverinë për disa vendime të keq studiuara përsa i përketë ekonomisë së vendit. Personalisht kam qenë gjithmonë skeptik kur FMN ose Banka Botërore në muajt e kaluar parashikonin një rritje nga 3.7 deri ne 4.2% të ekonomisë shqiptare.

Si mund të parashikohet rritje ekonomike për një vend ku punëdhënësi më i madh është shteti, ku emigrimi sidomos ai i brezit të ri i cili do shtonte krahun e punës në vend ka arritur shifra shqetësuese? Si mund të kemi rritje ekonomike kur edhe fasoneria që deri më sot i ka dhënë oksigjen ekonomisë ndikohet në mënyrë të drejtëpërdrejtë nga ecuria e ekonomisë së eurozonës sidomos asaj italiane? Pretendojmë të kemi rritje ekonomike kur në të vërtetë nuk kemi asnjë strategji kombëtare të qartë për drejtimin e investimeve vendase dhe të huaja?

Gjithmonë e më shumë pranohet se pikat strategjike të ekonomisë së vendit janë: energjia elektrike, turizmi, bujqësia dhe blektoria. Ndërkohë asnjë investim konkret dhe me prespektivë afatëgjatë nuk duket ne horizont. Kemi një borxh publik që gjithmonë e me shumë po rritet por në të njëjtën kohë nuk përkon me investime publike inteligjente që të prodhojnë rritje ekonomike për të bërë të mundur shlyerjen e vet borxhit. Konsumi ka ardhur gjithmonë e më shumë në rënie duke prurë kështu një ulje të qarkullimit të ekonomisë.

Një nga vendimet më të gabuara që kan marrë shteti jonë është mënyra e krijimit PPP-ve të famëshme te cilat po fillojne të japin efektet e tyre negative në përkeqësimin ekonomik dhe rritjen e mëtejëshme te borxhit Publik. Mos të harrojmë se borxhi publik ndikonë jo vetem ne jetesën e qytetarëve sot por edhe të brezave të ardhshëm.

FMN kerkon që të merren masa drastike duke rritur presionin fiskal por harrojnë që rezultatet e kesaj politike utopike janë dhënë edhe nga shtetet e tjera të bashkimit europianë të cilat përkeqësuan situatën ekonomike duke pershpejtuar rrezikun e tyre drejten falimentimit. Asnjëherë rritja e barrës fiskale në ekonomi nuk ka dhënë rezultate të mira për vendet që i kanë ndërmarrë pervec asaj gjermane të mbaluftës.Atëhere situata ishte e tillë që e ndihmoj ringritjen e Gjermanisë. Si mund të mendohet rritja e persionit fiskal në një vend si Shqipëri kur mungojnë kolonat e një ekonmie stabël por sikur mos të mjaftonte kjo, Shqipëria vuan edhe për shkakë të një përqëndrimi të lartë të ekonomisë. Presioni fiskal do e mbyste edhe më shumë ekonominë tonë duke i hequr edhe atë pak oksigjen që po i jep mundësin të mbijetojë edhe pse në agoni.

Kjo gjë do detyronte familentimin e shumë sipermarrjeve, do përkeqësonte edhe më tej shtresat ne nevojë, do rriste papunësinë dhe emigrimin e mëtejshëm.

Do të ishte një vendim shkatërrues sikur të ndiqej politika e presionit fiskal sipas këshillimit të FMN-ës.

Ajo që duhet bërë është rritja e investimeve madhore publike që do ndihmonte në rritjen e konsumit, do duhej nje strukturim i të gjithë formës organizative të institucioneve shtetërore e cila do ndihmonte rritjen e eficencës dhe uljen e korrupsionit, rregullimi i problemit te pronës për të stimuluar investimet vendase dhe të huaja, lehtësimi i barrës fiskale per “Neosipërmarrjet”, investime të rëndësishmë në arsim duke rritur bashkëpunimin me sipermarrjet private.Duhen ndaluar PPP- në mënyrë të menjëherëshme për të paktën 4 vjet dhe rishikimi i kontratave aktuale. Eliminimi sa më shumë i nepotizmit në institucionet publike do ndikonte në rritjen e nivelit dhe eficencës.

Ekonomia shqiptare nuk duhet të jetë një provë për të parë rezultatet e disa vendimeve kur ekzistojnë mjaftë shembuj të vendeve Europiane që tregojne mbi këto politika shkatërruese të presionit fiskal.

Më shumë shkrime

Lër një përgjigje

Ju lutem lini komentin tuaj!
Ju lutem vendosni emrin këtu

E Freskët taze

Abuzimi me të miturën, Prokuroria mbyll hetimet për Abaz Dogën

Prokuroria mbyll hetimet për Abaz Dogën, Klajdi Poçin dhe dy të miturit R.O. dhe F.B. të akuzuar për abuzim seksual me vajzën e mitur...

Regjistrohen 3 raste të reja me koronavirus në Gjirokastër, mes tyre një nxënës shkolle

Raste të reja me koronavirus shfaqen në Gjirokastër. Mësohet se tre rastet u raportuan gjatë këtyre 24 orëve, ndërsa bëhet fjalë për një nxënës në...

“Kujdes me higjienën”, Kalo apel qytetarëve: Tendencë rizgjimi të rasteve me COVID-19 në vjeshtë

Mjeku i njohur infeksionist, Tritan Kalo paralajmëron se vjeshta do të ketë një tendencë në rritje të rasteve me COVID-19. Kalo thekson se në këtë...

Naftëtarët e Ballshit paralajmërojnë grevë: Ministrja u tregua shumë arrogante me ne

Naftëtarët e Ballshit shohin grevën e urisë si alternative për zgjidhjen e situatës. Mësohet se kreu i Sindikatës se naftëtarëve të bashkuar, Sokol Dautaj ka...

Hoti: Asociacioni është temë e mbyllur për Kosovën

Kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti, ka deklaruar këtë të hënë se çështja e Asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë është një temë...