KPA lë në fuqi vendimin e KPK-së, shkarkon prokurorin e Lushnjës

Duhet të lëçisni

A ka qenë drejtoreshë në ministrinë që drejtohej nga Fatmir Mediu? Reagon për herë të parë Eli Fara

Reagimi i plotë i Eli Farës: Zoti me ka bekuar me zerin qe me fali , gjith jeten time ia kam kushtuar artit te kenges!...

Skuadra italiane pushtohet nga Covid-19, gjashtë pozitivë brenda grupit

Problemet nga Covid-19 janë përsëri të pranishme tek Empolit. Klubi toskan, përmes një deklarate zyrtare, njoftoi pozitivitetin ndaj Covid-19 të gjashtë pjesëtarëve, që i...

Policia aksion në Tiranë, arrestohen dy persona

Dy persona janë arrestuar nga policia në Tiranë pasi akuzohen se po transportonin emigrantë të huaj nga Tirana drejt Kukësit me qëllim kalimin e...

Zyrtarët e shëndetësisë tanimë janë të bindur: Varianti Delta, mes sëmundjeve më ngjitëse që shkenca njeh!

Zyrtarët amerikanë të shëndetësisë po vazhdojnë paralajmërimet për rrezikshmërinë e variantit Delta të koronavirusit, për të cilin thonë se është ndër viruset më ngjitëse...

Komisioni i Posaçëm i Apelimit ka lënë në fuqi vendimin e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, duke shkarkuar nga detyra prokurorin e Lushnjës, Çlirim Shahini.

Trupi gjykues përbëhej nga Sokol Çomo kryesues, Rezarta Schuetz relatore, Ardian Hajdari, Ina Rama, Natasha Mulaj anëtarë.

Njoftimi i plotë:

Trupi gjykues i Kolegjit të Posaçëm të Apelimit, i përbërë nga Sokol Çomo kryesues, Rezarta Schuetz relatore, Ardian Hajdari, Ina Rama, Natasha Mulaj anëtarë, shpalli vendimin për çështjen (JR) nr.28/2019, datë 24.05.2019, që lidhet me ankimin e subjektit të rivlerësimit Çlirim Shahini, kundër vendimit nr. 124, datë 26.03.2019 të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit.

Në përfundim të gjykimit në dhomë këshillimi, trupi gjykues, bazuar në nenin 66, pika 1, germa “a” e ligjit nr.84/2016, “Për rivlerësimin kalimtar të gjyqtarëve dhe prokurorëve në Republikën e Shqipërisë”, në mënyrë unanime, vendosi:

1.  Lënien në fuqi të vendimit nr. 124, datë 26.03.2019 të Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, që i përket subjektit të rivlerësimit Çlirim Shahini.

2.  Ky vendim është përfundimtar dhe ka efekt të menjëhershëm.

U shpall sot, në Tiranë, më datë 15.10.2020.

***

KPK e shkarkoi Shahinin më 26.03.2019 pasi rezultoi me probleme në pasuri dhe pastërtinë e figurës. Relatorja e çështjes, Xhensila Pine paraqiti një përmbledhje të shkurtër për gjetjet e konstatuara gjatë hetimit administrativ. Ajo u shpreh se në përfundim, Komisioni kishte vendosur të kryente rivlerësim vetëm për dy krietere, atë të deklarimit të pasurisë dhe pastërtinë e figurës.

Pine pohoi se sipas raportit të Inspektoriatit të Lartë të Deklarimit e Kontrollit të Pasurive dhe Konfliktit të Interesit, ILDKPKI, të dorëzuar në KPK, prokurori Çlirim Shahini kishte kryer deklarim të saktë, nuk kishte kryer fshehje të pasurisë apo deklarim të rremë dhe se nuk gjendej në kushtet e konfliktit të interesit.

Megjithatë, KPK kishte ndërmarrë një hetim të pavarur në asetet e prokurorit Shahini dhe vërtetësinë e deklarimeve të tij.

Pine u ndal në një objekt dy katësh + papafingo në Bashkinë e Sarandës të deklaruar nga prokurori Shahini, në vlerën e 10.5 milionë lekëve. Si burim të krijimit të kësaj pasurive, prokurori Shahini kishte deklaruar të ardhurat nga pagat dhe një hua në vlerën e 35 mijë eurove të marrë në vitin 2014, me afat shlyerje 10 vjet. Nga analiza financiare Komisioni kishte konstatuar pamjaftueshmëri financiare të huadhënësit të 35 mijë eurove, që kishin shërbyer për shlyerjen e shpenzimeve për ndërtimin e banesës në Sarandë.

Më pas, relatorja Pine pasqyroi raportin e Drejtorisë së Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar, DSIK sipas të cilit ishte konstatuar papërshtatshmëria e prokurorit Çlirim Shahini për të vazhduar detyrën. Kjo, pasi ishte konstatuar përdorimi i mjetit të qytetarit A.D., i deklaruar fajtor për veprën penale “dhënie ndihmë për kalim të paligjshëm të kufirit” në Shqipëri dhe i dënuar për “trafik droge” në Greqi. Sipas Pines, ndaj prokurorit Shahini ishin depozituar tre denoncime për shtyrje të afateve të hetimit dhe shkelje të procedurave të tjera.

Kryeprokurori i Lushnjës, Çlirim Shahini deklaroi se i kishte kërkuar KPK-së kryerjen e rivlerësimit të tij edhe për aspektin profesional. Ndërkohë, ai i kërkoi Komisionit të kryente një hetim më të thelluar për kriterin e pasurisë dhe pastërtinë e figurës. Duke e cilësuar verifikimin e ILDKPKI-së si të hollësishëm, Shahini theksoi se objekti dykatësh + papafingo ishte ndërtuar mbi një objekt egzistues të një të afërmi të tij. Sipas Shahinit, ndërtesa fillestare ishte ndërtuar në vitin 2001. Më tej ai sqaroi se në deklaratën veting kishte pasyqruar se si burim për ndërtimin e dy kateve + papafingo, kishin shërbyer të ardhurat familjare ndër vite dhe huaja. Prokurori Shahini u shpreh se konstatimi i komisionit se ai kishte tentuar të fshihte banesën për periudhën 2011-2013 ishte i pavërtetë, duke argumentuar se në atë kohë nuk mund ta imagjinonte se do të kryhej procesi i vetingut.

Më tej, Shahini shpjegoi se në gjysmën e përfunduar të papafingos ka jetuar nëna e të afërmit D.P. që kishte ndërtuar katin e parë, pasi ndaj tij ndihej borxhli. Prokurori pohoi para Komisionit se kati i parë dhe ai përdhes zotërohej nga i afërmi i tij dhe se e kishin hyrjen në pjesën perëndimore të ndërtesës. Ndërsa pjesa e tij e kishte hyrjen në pjesën lindore.

Lidhur me burimin e të ardhurave të të afërmit të bashkëshortes D.P., Shahini sqaroi se ai kishte punuar në Greqi deri në vitin 2000 dhe më pas ishte vendosur në qytetin e Sarandës, duke shitur edhe shtëpinë që kishte pasur në fshat. Prokurori Shahini shtoi se D.P. i kishte dhënë ambientet që zotëronte në katin e parë me qira, por kundërshtoi gjetjen e KPK-së se që edhe ai vetë ti kishte dhënë me qira apartamentet e tij për vite me radhë.

Lidhur me burimin e investimit prej 10.5 milionë lekësh në këtë ndërtesë, prokurori Shahini shpjegoi se 5.8 milionë lekë ishin kursime nga pagat e tij e të bashkëshortes dhe pensioni i nënës dhe huaja e marrë. Ndërsa lidhur me huanë 2.7 milionë lekë të marrë nga ndërtuesi, Shahini pohoi se i kishte shlyer gjatë viteve 2015-2016. Ndryshe nga relatimi i Komisionit, prokurori Shahini u ndal më gjerësisht në gjetjet e hetimit për rivlerësimin e tij.

Sipas relatores Pine, Shahini kishte deklaruar se papafingo nuk ishte përfunduar ende dhe se banesa përdorej nga familja. Por, komisioni ka gjetur se apartamentet që zotëronte Shahini jepeshin me qira si shtëpi pushimi në bregdet.

“Nga hetimi është konstatuar se këto apartamente jepen me qira prej pesë vitesh”, pohoi Pine e cila shtoi se kjo gjë vërtetohej edhe me anë të lajmërimeve të kryera në faqe në internet. Gjithashtu, Komisioni ka konstatuar mosdeklarimin në deklaratat periodike të një huaje prej 2.7 milionë lekësh të marrë nga ndërtuesi i vilës.

Çlirim Shahini e ka nisur karrierën në sistemin e Prokurorisë fillimisht si oficer i Policisë Gjyqësore. Ai është emëruar prokuror në Sarandë në vitin 2004 dhe e ka ushtruar funksionin atje deri në vitin 2016, ku me dekret të Presidentit të Republikës u transferua si drejtues i Prokurorisë së Lushnjes.

Më shumë shkrime

E Freskët taze

A ka qenë drejtoreshë në ministrinë që drejtohej nga Fatmir Mediu? Reagon për herë të parë Eli Fara

Reagimi i plotë i Eli Farës: Zoti me ka bekuar me zerin qe me fali , gjith jeten time ia kam kushtuar artit te kenges!...

Skuadra italiane pushtohet nga Covid-19, gjashtë pozitivë brenda grupit

Problemet nga Covid-19 janë përsëri të pranishme tek Empolit. Klubi toskan, përmes një deklarate zyrtare, njoftoi pozitivitetin ndaj Covid-19 të gjashtë pjesëtarëve, që i...

Policia aksion në Tiranë, arrestohen dy persona

Dy persona janë arrestuar nga policia në Tiranë pasi akuzohen se po transportonin emigrantë të huaj nga Tirana drejt Kukësit me qëllim kalimin e...

Zyrtarët e shëndetësisë tanimë janë të bindur: Varianti Delta, mes sëmundjeve më ngjitëse që shkenca njeh!

Zyrtarët amerikanë të shëndetësisë po vazhdojnë paralajmërimet për rrezikshmërinë e variantit Delta të koronavirusit, për të cilin thonë se është ndër viruset më ngjitëse...

Shoqërohet nga policia e Elbasanit djali i Azem Hajdarit, në makinë i gjendet drogë

Është shoqëruar djali i vogël i Azem Hajdarit, i cili mban të njëjtin emër me babanë e tij të ndjerë. Burime  bëjnë me dije se...