Kontesha austriake në Shqipërinë e viteve ’30!

0
626

Studiuesi Artan Lame, ka publikuar një fotografi të rrallë të konteshës austriake, Marion Grafin Donhoff gjatë një vizite në Shqipërinë e viteve 30.

Koleksionisti Artan Lame ka publikuar një fotografi mjaft interesante të një konteshe austriake e cila kishte ardhur për vizitë në Shqipëri në vitet 1930. Ajo që e bën më interesante vizitën e saj ështëautomjeti me të cilin ajo kishte përshkuar një pjesë të Shqipërisë së varfër të atyre viteve. Në fotografinë e publikuar nga Lame,  shfaqet kontesha e re austriake bashkë me shoqen e saj, ndaluar në një nga kthesat e Qafë Krrabës e përballë tyre  një plak shqiptar i cili përshfaq varfërinë e mjerimin e Shqipërisë së atyre viteve.

“Edhe sot, kjo do të bënte përshtypje. Marion Grafin Donhoff (1909-2002), ka qenë një konteshë austriake, nga ato gratë energjike, të mbetura pa qëllim pas fundit të “belle epoque”, që vinin vërdallë nëpër skutat e Evropës për të gjetur emocion.

Në vitin 1936, bashkë me një shoqen e saj, bën një udhëtim me makinë nëpër Shqipëri, duke u bërë një prej sensacioneve më të forta të kohës. Dy femra, vajza të reja, që udhëtonin me veturë të hapur (gjëja më moderne e kohës), udhëve të zhavorta të Shqipërisë post’osmane.

Ngjan si temë për film. Në foto, Marion e fotografuar nga shoqja e vet, në një nga kthesat e Qafë Krrabës. Kjo foto që ka shërbyer edhe si kopertinë për librin e kujtimeve të saj, është një prej më të bukurave. E mbushur plot kontraste, kontradikta e trishtim, mes vajzës së re që sheh për së larti dhe plakut shqiptar të ngrirë përdhe në të shkuarën e vet”,- shkruan studiuesi Artan Lame.