Këshilli i Stabilizim Asociimit deklaratë: Shqipëria, progres në përgatitjen e zgjedhjeve

Duhet të lëçisni

Makinat e demokratëve pushtojnë sheshin “Nënë Tereza”, ja si duket atmosfera në nisje të takimit përmbyllës të fushatës së PD-së

Partia Demokratike pritet të mbyllë mbrëmjen e sotme në orën 19:00, në kryeqytet, fushatën elektorale për zgjedhjet e 25 Prillit. Mbyllja do të bëhet në...

Grevistët e Qafe-Barit nuk heqin dorë, nisin revoltën e parë fizike

Ish të burgosurit e burgut famkeq të Qafë-Baritnuk heqin dorë nga greva e tyre që ka nisur prej ditësh, pa arritur më parë një...

“Ata që shesin votën, shesin edhe motrën”

Fenomeni i njohur si “shitblerja e votës”, ka qenë prezent prej shumë vitesh në vendin tonë në çdo fushatë zgjedhore, dhe nga të dhënat...

Kampionët e sportit, mesazh shqiptarëve: Votoni ndryshimin (Film)

Kampionët e fushave të ndryshme të sportit i janë bashkuar opozitës dhe u kanë bërë thirrje shqiptarëve që ditën e diel në 25 prill...

Në një deklaratë pas takimit midis Shqipërisë dhe BE,  Këshilli i Stabilizim Asocimit thekson se organet e reja të drejtësisë kanë filluar të veprojnë.

Këshilli i SA ka vënë në dukje progresin e bërë në përgatitjet praktike për zgjedhjet e ardhshme, ndërkohë kërkon dialog konstruktiv dhe gjithëpërfshirës midis partive politike.

“Në këtë drejtim, Këshilli i SA ra dakord mbi nevojën për ndjekje të mëtejshme në të gjitha aspektet e mbuluara nga rekomandimet e OSBE / ODIHR, si dhe rekomandimet e Komisionit të Venecias në lidhje me zgjedhjet e ardhshme. Dialogu konstruktiv dhe gjithëpërfshirës midis partive politike dhe bashkëpunimi në parlamentin e Shqipërisë do të jenë thelbësore për përparimin e mëtejshëm në reformat dhe për qëndrueshmërinë e përgjithshme të angazhimit në procesin e integrimit në BE”, thuhet në deklaratë.

Deklarata e plotë:

Këshilli i Stabilizim Asociimit (Këshilli i SA) midis Shqipërisë dhe Bashkimit Evropian mbajti takimin e tij të njëmbëdhjetë në 1 Mars 2021 në Bruksel.

Këshilli i SA pranoi sfidat e jashtëzakonshme që Shqipërisë i është dashur të përballojë për shkak të tërmetit shkatërrues në 2019, të amplifikuar nga sfidat unike që burojnë nga pandemia e COVID-19. Në këtë kontekst, Këshilli i SA kujtoi mbështetjen e paprecedentë që BE i ka ofruar Shqipërisë dhe rajonit më të gjerë, me 1.15 miliardë euro mbështetje të donatorëve të mobilizuar nga BE për rimëkëmbjen e tërmetit dhe me mbështetjen e BE për zbutjen e pasojave të pandemisë. Kjo e fundit përfshin mbështetje shëndetësore dhe ekonomike në total prej 3.3 miliardë € për rajonin deri më tani, përfshirë për Shqipërinë 4 milion € për pajisje urgjente mjekësore, mbi 46 milion € për mbështetje socio-ekonomike dhe një kredi 180 milion € ndihmë makro-financiare. Përveç kësaj, Plani Ekonomik dhe i Investimeve i nisur për rajonin përcakton një paketë të konsiderueshme investimesh deri në 9 miliardë € dhe garanci që synojnë të mobilizojnë deri në 20 miliardë € për të mbështetur rimëkëmbjen ekonomike.

Këshilli i SA mirëpriti vendimin historik nga Këshilli i Bashkimit Evropian në Mars 2020 për të hapur negociatat e pranimit me Shqipërinë. Këshilli i SA shënoi pozitivisht Raportin e Komisionit Evropian për Shqipërinë 2020, i cili vlerësoi se Shqipëria rriti përpjekjet e saj dhe dha rezultate të mëtejshme të prekshme dhe të qëndrueshme në fushat kryesore të identifikuara në Konkluzionet e Këshillit.

Këshilli i SA priti të zhvillonte konferencën e parë ndërqeveritare (IGC) sa më shpejt të jetë e mundur pas miratimit të Kornizës Negociuese, dhe në përputhje me kushtet për mbajtjen e KPGJ-së së parë siç përcaktohet në konkluzionet e Këshillit të 25 Marsit 2020.

Këshilli i SA vuri në dukje dhe rishikoi përparimin në fushat e reformave duke përfshirë sundimin e ligjit dhe gjyqësorin, respektimin e të drejtave themelore, administratën publike, politikën ekonomike, arsimin dhe punësimin, lidhjen dhe axhendën e gjelbër. Këshilli i SA vlerësoi vendosmërinë e Shqipërisë në ndjekjen e axhendës së saj të reformave në BE. Theks i veçantë iu dha procesit të rivlerësimit të gjyqtarëve dhe prokurorëve (“procesi i vetingut”) si dhe Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykatës së Lartë, të dyja këto kanë rifilluar funksionimin. Këshilli i SA mori shënim pozitiv se organet e reja të specializuara të Shqipërisë për të luftuar anti-korrupsionin dhe krimin e organizuar kanë filluar të veprojnë. U diskutua gjithashtu përparimi në zbatimin e planit të veprimit të Task Forcës së Veprimit Financiar (FATF) për luftën kundër pastrimit të parave. Këshilli i SA theksoi rëndësinë e vazhdimit të përpjekjeve të reformës, veçanërisht në lidhje me emërimet e gjyqtarëve dhe hetuesve, si dhe procesin e vazhdueshëm të çështjeve në pritje dhe forcimin e mëtejshëm të historikut të zbatimit të ligjit.

Këshilli i SA vuri në dukje progresin e bërë në përgatitjet praktike për zgjedhjet e ardhshme. Në këtë drejtim, Këshilli i SA ra dakord mbi nevojën për ndjekje të mëtejshme në të gjitha aspektet e mbuluara nga rekomandimet e OSBE / ODIHR, si dhe rekomandimet e Komisionit të Venecias në lidhje me zgjedhjet e ardhshme. Dialogu konstruktiv dhe gjithëpërfshirës midis partive politike dhe bashkëpunimi në parlamentin e Shqipërisë do të jenë thelbësore për përparimin e mëtejshëm në reformat dhe për qëndrueshmërinë e përgjithshme të angazhimit në procesin e integrimit në BE.

Këshilli i SA vuri në dukje se periudha kalimtare e Marrëveshjes së Stabilizim-Asociimit përfundoi në 31 Mars 2019 dhe se që nga 1 Prilli 2019, Shqipëria lidhet plotësisht me BE.

Këshilli i SA gjithashtu nënvizoi përafrimin e vazhdueshëm 100% të Shqipërisë me Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë të BE-së, duke pranuar se kjo dërgon një sinjal të fortë të orientimit strategjik të Shqipërisë dhe angazhimit për qëllimin e saj të anëtarësimit në BE dhe shërben si një shembull pozitiv për të gjithë rajonin.

Takimi u drejtua nga Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë / Nënkryetari i Komisionit, Z. Josep Borrell. Delegacioni shqiptar drejtohej nga Kryeministri i Shqipërisë, Z. Edi Rama. Komisioneri për Politikën e Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit, Z. Olivér Várhelyi, përfaqësoi Komisionin Evropian.

Më shumë shkrime

E Freskët taze

Makinat e demokratëve pushtojnë sheshin “Nënë Tereza”, ja si duket atmosfera në nisje të takimit përmbyllës të fushatës së PD-së

Partia Demokratike pritet të mbyllë mbrëmjen e sotme në orën 19:00, në kryeqytet, fushatën elektorale për zgjedhjet e 25 Prillit. Mbyllja do të bëhet në...

Grevistët e Qafe-Barit nuk heqin dorë, nisin revoltën e parë fizike

Ish të burgosurit e burgut famkeq të Qafë-Baritnuk heqin dorë nga greva e tyre që ka nisur prej ditësh, pa arritur më parë një...

“Ata që shesin votën, shesin edhe motrën”

Fenomeni i njohur si “shitblerja e votës”, ka qenë prezent prej shumë vitesh në vendin tonë në çdo fushatë zgjedhore, dhe nga të dhënat...

Kampionët e sportit, mesazh shqiptarëve: Votoni ndryshimin (Film)

Kampionët e fushave të ndryshme të sportit i janë bashkuar opozitës dhe u kanë bërë thirrje shqiptarëve që ditën e diel në 25 prill...

Nuk gjetën asgjë, Bardhi përplaset me FNSH në Elbasan: Shkoni kapni bandat atje, jo këtu

Vetëm një orë përpara se Lulzim Basha të mbante mitingun përmbyllës të fushatës në Elbasan, një aksion blic i FNSH-së pasditen e sotme, pranë...