Biden takim me liderët e Suedisë dhe Finlandës: Krenar të mirëpres dy partnerë në Shtëpinë e Bardhë

0
60

Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës Joe Biden, ditën e sotme shprehu mbështetjen për ofertat e Suedisë dhe Finlandës në NATO, duke e quajtur atë një ditë të rëndësishme pas takimit me udhëheqësit e vendeve në Shtëpinë e Bardhë.

“Sot jam krenar të mirëpres dhe të ofroj mbështetjen e fortë të Shteteve të Bashkuara për aplikimet e dy demokracive të mëdha dhe dy partnerëve të ngushtë, shumë të aftë, për t’u bashkuar me aleancën më të fortë, më të fuqishme mbrojtëse në historinë e botës. Dy krenarë të pavarur vendet që ushtrojnë të drejtat e tyre sovrane që të gjitha shtetet posedojnë për të vendosur vetë sigurinë e tyre.”

Gjithashtu, nga ana tjetër Biden është shprehur se tashmë nuk ka ndryshim dhe NATO është e rëndësishme.

“Sot, nuk ka dyshim: NATO është e rëndësishme, është efektive dhe është më e nevojshme tani se kurrë. Suedia dhe Finlanda janë tashmë ndër partnerët tanë më të ngushtë për një sërë çështjesh.”

Së fundmi, ai shtoi se trupat finlandeze dhe suedeze, tashmë kanë shërbyer krah për krah me forcat e SHBA-së dhe NATO-s në Kosovë, në Afganistan dhe në Irak.

“Trupat finlandeze dhe suedeze, ata tashmë kanë shërbyer krah për krah me forcat e SHBA-së dhe NATO-s në Kosovë, në Afganistan dhe në Irak. Dhe Finlanda dhe Suedia tashmë po punojnë në koordinim me Shtetet e Bashkuara dhe aleatët dhe partnerët tanë të tjerë për të mbështetur populli i guximshëm i Ukrainës ndërsa mbrojnë lirinë e tyre kundër pushtimit të Rusisë”.

Biden tha se vendet tashmë përmbushin të gjitha kërkesat e NATO-s, dhe më pas disa.