Varianti Omicron, Moderna: Vaksinat ekzistuese të pa mjaftueshme, nevojitet krijimi i një doze të re

0
152
FILE PHOTO: Vials with a sticker reading "COVID-19/Coronavirus vaccine/Injection only" and a syringe are seen in front of a displayed Moderna logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Kompania farmaceutike Moderna, ka thënë se ndoshta është e nevojshme krijimi i vaksinave të eja për të përballuar variantin e ri Omicron. Kjo është konfirmuar nga shefi ekzekutiv, Stefan Bancell, i cili thotë se argumentimin e tij e mbështet nga sugjerimet dhe të dhënat e siguruara nga kryemjeku i kompanisë. Bancell thotë se duhet që këto vaksina të reja të dalin në treg sa më shpejt, në mënyrë që të mos përballemi me rritje të numrit të rasteve.

“Nuk ka asnjë mënyrë që vaksinat ekzistuese të ofrojnë të njëjtin nivel mbrojtjeje kundër Omicron si kundër mutacionit Delta dhe efektiviteti i tyre do të reduktohet,” tha ai.

“Unë thjesht nuk e di se sa kohë duhet të presim për të dhënat”, citohet të ketë thënë Bancell. “Të gjithë shkencëtarët me të cilët kam biseduar thonë se “kjo nuk do të jetë mire (Një vaksinë e re)”.

Moderna njoftoi javën e kaluar se tashmë po studion doza përforcuese të dizajnuara për të parandaluar mutacione të tilla si “Omicron” dhe se së shpejti do të ecë përpara me një vaksinë që do të “godasë” në mënyrë specifike këtë lloj të ri.