Studiuesit paralajmërojnë se një dietë e pasur me mish rrit probabilitetin për sëmundje kancerogjene. Publikimi i fundit i Organizatës Botërore të Shëndetësisë bente të ditur se mishi i kuq dhe ai i përpunuar bën pjesë në listën e produkteve kancerogjene.
Instituti Amerikan i Studimeve mbi kancerin e Fondit Amerikan të Kërkimeve ka ripërsëritur rreziqet që i shkakton shëndetit konsumi i mishit të kuq. Fondi Amerikan i Kërkimeve ka konsultuar 89 studime të mëparshme dhe vlerësuar të dhënat e 17,5 milionë personave të rritur, prej të cilëve 77 mijë me kancer në stomak. Studimi nënvizon se ka më shumë shanse të kenë kancer në stomak, personat që pinë tre herë në ditë alkool, konsumojnë 50 gramë mish të përpunuar apo ushqime të konservuara me kripë. Edhe pesha ka ndikimin e vet, pasi shtohet rreziku me 23% për çdo pesë njësi të BMI (Indeksi i Masës Trupore).
Studiuesit gjithashtu nënvizojnë se edhe konsumimi i peshkut në zgarë mund të kontribuojë në shtimin e riskut, ndërsa konsumimi i frutave, veçanërisht agrumeve, mund ta parandalojë. Këshilla kryesore mbetet ndjekja e rekomandimeve për parandalimin e tumoreve në përgjithësi. Kufizoni konsumin e alkoolit, maksimumi dy gota pije alkoolike për burrat dhe një gotë për gratë. Ushqehuni me një dietë të pasur me perime dhe fruta, duke evituar mishin e përpunuar (sallame, kremviçe etj). Mbani peshën tuaj nën kontroll. Të mos harrojmë se vetëm pak muaj më parë, në tetor të vitit të kaluar, mishi i kuq i përpunuar ishte produkti i kryesor i akuzuar si substancë kancerogjene, faktori kryesor për shtimin e rasteve me kancer, veçanërisht kancerin në zorrë.
Etiketim që ka zemëruar shumë fermerët, të cilët në atë kohë kishin refuzuar akuzat dhe kishin kërcënuar me padi dhe tashmë edhe sot në Bruksel kanë paraqitur një iniciativë në favor të mishit. Një fushatë, e cila do të bazohet në dyer të hapura të kompanive, të cilat do të ndihmojnë në bërjen e recetave të shpejta dhe të lehta të demonstruara nga shefat, por edhe video të debateve në rrjetet sociale, broshura dhe konkurse fotografike.
“Përfitimet ushqyese të konsumit të mishit të viçit, të qengjit, pulës, lepurit, deles, mishit të derrit dhe proteinat janë të qarta sepse ato u ofrojnë konsumatorëve futjen e shkëlqyer të proteinave në dietë”, shpjegon Martin Merrild, president i Shoqatës së Fermerëve Europianë duke vënë në dukje se bujqësia është gjithashtu e rëndësishme për ekonominë e zonave rurale, ku shpesh nuk ka alternativa punësimi”. Sakaq, nuk harrohet studimi i organizuar nga Organizata Botërore e Shëndetit, e cila vetëm pak muaj më parë lëshoi alarmin se mishi i kuq i përpunuar mund të shkaktojë kancer.