Meqënëse po afron dita e shenjtë e Bajramit ne po ju mësojmë një ëmbëlsirë të shijshme dhe të thjeshtë për t’u gatuar.
Për 25 copë shëndetlie nevojiten :
Miell – 3 gota uji
Sheqer – 1 gotë uji
Mjaltë 2-3 lugë gjelle
Vezë 2 kokrra
Sodë një majë luge kafeje
Arra 1-2 filxhanë kafeje
Gjalpë 2 filxhanë kafeje
Vanilje
Ujë 2 filxhana kafeje
Për shërbetin:
Sheqer 3 gota uji, ujë 2 gota e gjysëm.
Ne një enë rrahim vezët me sheqerin derisa përberja të fyhet dhe të zbardhet. Shtojme mjaltin, gjalpin, arrat, miellin dhe soden e bukës. E punojmë brumin pak me dorë, por kujdes, nuk duhet të rezultojë elastik. E hedhim në një tavë të lyer me gjalp dhe të spërkatur me pak miell. E vendosim në furrë në temperaturën 180 gradë për 35-40 minuta, deri sa siperfaqja të marrë ngjyrë kafe. E nxjerrim nga furra dhe e presim me rombe. Nderkohë që ajo ftohet, përgatisim shërbetin.
Shërbeti: Ujin me sheqer dhe pak vanilje i ziejmë për 7 minuta. E lejmë shërbetin të vaket. (aq sa ta durojë gishti). Nderkohë që Shëndetlija është ftohur i hedhim shërbetin përsiper në mënyrë që ta thithi plotesisht.
I shtojmë persiper arrra të grira. Gati! Ju befte mirë!