Raporti i BERZH: Brenda 2020 ekonomia shqiptare bie me 9%

Duhet të lëçisni

Rritet numri i rasteve, 6 të vdekur nga Covid në vend

Numri i rasteve të reja gjatë 24 orëve të fundit është rritur me 48 më shumë krahasuar me një ditë më parë. Ministria e...

EMA: Ka lidhje të mpiksjes së gjakut dhe vaksinës Johnson & Johnson

Agjencia Europiane e Barnave tha të martën se vaksina Johnson & Johnson Covid-19 ka lidhje të mundshme me rastet e rralla të mpiksjes së...

Zbulohen rregullat, si do të votojmë në 25 prill

Zbulohen rregullat, si do të votojmë në 25 prill për shkak të masave anti-COVID.

Skandali/ Artan Hoxha nxjerr regjistrimin: Fushatë me legalizimet, punonjësit e Kadastrës udhëzohen të gënjejnë qytetarët (film)

Gazetari Artan Hoxha ka denoncuar me anë të një audio regjistrim, Agjencinë Shtetërore të Kadastrës, duke thënë se kjo agjenci e rëndësishme e qeverisë...

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim parashikon që për 2020 ekonomia shqiptare do të pësojë një goditje të fortë duke rënë me 9%. Në qendër të ecurisë negative është pandemia e koronavirusit që ka goditur sektorët kyc të ekonomisë si turizmi, apo tregtia. Për 2021 BERZH prej një rimëkëmbie prej 4,5%, por kjo shifër është shumë më e ulet se sa parashikimi i mëparshëm i bërë në pranverë ku Banka Europiane për Rindertim dhe Zhvillim parashikonte një rritje prej 12% për ekonominë shqiptare.

BERZH thotë se eksportet e Shqipërisë drejt Italisë, që është partneri kryesor tregtar i vendit, ranë me më shumë se 40%, nga marsi deri në maj të ketij viti, dhe me 15% për qershor-korrikun.

Në përgjithësi, eksportet totale të mallrave në shtatë të parat muaji te 2020 ishin 17 përqind më të ulëta në terma vjetorë. Rënia e remitancave, e cila u ul me pothuajse një të pestën në gjysmën e parë të ketij viti kundrejt të njëjtës periudhë të 2019, ka dëmtuar konsumin privat. Nga mesi i vitit 2020 borxhi publik ishte në 80 përqind të PBB-së, 14 pikë përqindje më i lartë se në fund të vitit 2019.

Pritshmëritë e BERZH për rikthimin e rritjes ekonomike vitin e ardhshëm mbështetet në ndikimet që ka procesi i Rindërtimit pas tërmetit të mëparshëm. Por duhet patur parasysh se këto parashikime nuk supozojnë ndonjë ringjallje të madhe të pandemisë.

Më shumë shkrime

E Freskët taze

Rritet numri i rasteve, 6 të vdekur nga Covid në vend

Numri i rasteve të reja gjatë 24 orëve të fundit është rritur me 48 më shumë krahasuar me një ditë më parë. Ministria e...

EMA: Ka lidhje të mpiksjes së gjakut dhe vaksinës Johnson & Johnson

Agjencia Europiane e Barnave tha të martën se vaksina Johnson & Johnson Covid-19 ka lidhje të mundshme me rastet e rralla të mpiksjes së...

Zbulohen rregullat, si do të votojmë në 25 prill

Zbulohen rregullat, si do të votojmë në 25 prill për shkak të masave anti-COVID.

Skandali/ Artan Hoxha nxjerr regjistrimin: Fushatë me legalizimet, punonjësit e Kadastrës udhëzohen të gënjejnë qytetarët (film)

Gazetari Artan Hoxha ka denoncuar me anë të një audio regjistrim, Agjencinë Shtetërore të Kadastrës, duke thënë se kjo agjenci e rëndësishme e qeverisë...

Kohë Ramazani, Ulsi Manja kërkon vota me shishe vere 

Fushata elektorale në Shqipëri është në kulmin e saj, që do të zhvillohen pas 4 ditësh, më 25 prill. Kjo fushatë ka risi në formë,...