Kur Iva Tiço bëri një quizz në Instagram, në të cilin pyeste: “E gjeni dot si quhet kjo pjatë e kuzhinës tradicionale shqiptare?”, pjesa më e mirë i përgjigjej lasagna. Në fakt, bëhej fjalë për një paça të Çamërisë, por ajo që të bën përshtypje ishte që lexuesit tanë të shtrenjtë e vlerësojnë lasagna-n pjesë të kuzhinës tradicionale.
Natyrisht, nuk ka asgjë të keqe që brenda natyrës së kuzhinës sonë të përshtatet edhe një pjatë që vjen nga gjetkë. Tek e fundit, kuzhina nuk është demonstrim i dashurisë kombëtare, përkundrazi ajo zhvillohet duke shkëmbyer me të tjerët. Italianët nuk do i kishin njohur recetat me pasta (makarona), nëse Marco Polo nuk do i kishte sjellë ato nga Kina. Sot, ata kanë me mijëra receta të këtilla, ndërsa ne, shqiptarët nuk kishim nevojë të shkonim deri në fund të botës t’i njihnim makaronat, sepse i kishim jufkat tona shumë të lashta, por i zhvilluam vetëm në një apo dy receta.
Ndaj, sot unë recetën time me lasagna po e trajtoj si kuzhinë tradicionale.
Për të zbuluar recetën kliko në: http://rozmarina.al/lasagna-me-kungull-dhe-presh-si-kuzhine-tradicionale-shqiptare/