Kodi gjenetik i Kelmendësve

Duhet të lëçisni

Makinat e demokratëve pushtojnë sheshin “Nënë Tereza”, ja si duket atmosfera në nisje të takimit përmbyllës të fushatës së PD-së

Partia Demokratike pritet të mbyllë mbrëmjen e sotme në orën 19:00, në kryeqytet, fushatën elektorale për zgjedhjet e 25 Prillit. Mbyllja do të bëhet në...

Grevistët e Qafe-Barit nuk heqin dorë, nisin revoltën e parë fizike

Ish të burgosurit e burgut famkeq të Qafë-Baritnuk heqin dorë nga greva e tyre që ka nisur prej ditësh, pa arritur më parë një...

“Ata që shesin votën, shesin edhe motrën”

Fenomeni i njohur si “shitblerja e votës”, ka qenë prezent prej shumë vitesh në vendin tonë në çdo fushatë zgjedhore, dhe nga të dhënat...

Kampionët e sportit, mesazh shqiptarëve: Votoni ndryshimin (Film)

Kampionët e fushave të ndryshme të sportit i janë bashkuar opozitës dhe u kanë bërë thirrje shqiptarëve që ditën e diel në 25 prill...

shkruan Fahri Xharra

Një studim gjenetik, të cilin e mora për përgatitje për shtyp, i cili m’u duk shumë i saktë, edhe pse është nga nga Instituti Gjenetik i Bosnes (paramendoni dy shtetet shqiptare nuk kanë institut gjenenetik).

Gjenetika Kodi-BY105970 është me prejardhje nga E-Z16988  proto kelte, me siguri prejardhje ilire Europa qendrore (deri në vitin ‘900 para epokës së re.

Sipas teorisë së degëzimit të pasardhësve Z16988, në periudhën 1000 deri 900 BC, ndahet dega Z 27131 në Europën Qendrore, e cila i korrespondon ndarjes në tri nëndegë:
BY4222  europiane

Z27131* alpine

Z27131* skandinave

Migrimet e epokës së vjetër nga viti 900 deri në vitin 1 B.C. në Europën Qendrore, shpjegohen me ndarjen e BY4222 në dy grupe:

BY105970 ballkanike – Fisi Kelmendas

BY4223 i Evropës qendrore-skandinave (dy shembuj sllovak, 1 Gjerman, 1 norvegjez).

Fisi i kelmendasve dhe ata skandinavë, sipas të gjitha gjasave e  kanë parardhësin e njëjtë, ndoshta keltë, të cilët janë shpërndarë në veri dhe në jug.

Kelmendasit katolikë, Shqipëria Veriore, 1912

Si dhe kur lindi kodi gjenetik BY1095970?
BY105970, kodit  gjenetik që janë kelmendasit u formua nga shekulli 1 deri 15 AD.
Duhet të cekët një gjë me shumë rëndësi që Perandoria Romake i pushton fiset iliro-kelte, Retët diku në vitin 16 para Krishtit, kurse fisi kelt i Bojve nënshtrohet rreth vitit 193 BC (Kultura Laten-lexoni “Roma fliste shqip “, Fahri Xharra).

Ju kujtohen fisit ilire-kelte, Karnët dhe Helvetët në vitet ‘52 B.C.? Pra, grupi gjenet BY4222 migroi në Veri nëritoret gjermane dhe më vonë nordike, kurse një pjesë tjetër e vazhdoi jetën në Ilirikum.

(1497) Emri “Kelmendas” së pari shënohet në Dfterët Osmanë, atëherë kur kelmendët e pranojnë sundimin otoman dhe bëhen vasal dhe paguajnë edhe tatim. Ishin të besimit katolik.

Nahija Klimenti – Katun Liceni – Selo Selcisa

Knez Rabjan, i biri Kola; Djordjal, i biri Rabjana; Vuk, i biri Kola; Vuksan, i biri Kola; Kolë, i biri Licena; Petro, i biri Marasa; Vojko, i biri Petrov; Maras, i biri Radasa; Djuras,i biri Petrov; Marko, i biri Petrov; Vukic,i biri Lazarev; Lazar, i biriVuka; Martin, i biri Vuka; Martin,  i biri Lazara; Djerdjas i biri Martina; Vukic, i biriMartina; Ulic, i biriLazara; Djon, i biri  Klemendita; Vukca, i biri Klemendita; Vuceta, i biri Martina; Niko,i biri Bracov; Deda, i biri Nikov; Jovan,  i biri Nikov; Vuk,  i biri Braca; Radenko,  i biri Vuka, samac; Niko, i biri Vuka, samac; Melko,  i biri Vuka, samac; Kole,  i biri Martina; Vuk, i biri Martina; Deda, i biri Martina; Vlad,  i biri Licena; Vuk, i biri Vlada; Petro,  i biri Vlada; Vuk, i biri Martina; Petro,  i biri Martina; Lubko,  i biriMartina; Vlad,  i biriKlemendita; Vuk,  i biri Mana; Petro,  i biri Mana; Mihalj,  i biriMana, samac; Rajko, i biri Bojkov; Vukale,  i biri Bojkov; Radko,  i biri Bojkov; Vuksan,  i biri Vukov; Pejo, i biri Djordjev; Novak, i biri Djurov;”
Defter Skadarskog pašaluka, 1485. god. (Vukčević)
Më vonë kelmendasit, një pjesë u muslimanizua dhe të tjerët mbeten katolikë.

Kelmendasit e Shqipërisë Veriore 1912

Por, më keqja ishte edhe kur kelmendët të dy feve luftuan ndër veti. Kelmendasit katolikë u detyruan të ikin në Shumadi dhe të shpërndahen në Serbinë e kohës (1742).

Është i njohur edhe ky fenomen që nën një kulm jetonin dy vëllezër, njëri katolik e tjetri mysliman.
Kryesorja e këtij shkrimi është të tregojë që jemi kombi më i vjetër në Europë.
Gjakovë, 27.02.2021

Më shumë shkrime

E Freskët taze

Makinat e demokratëve pushtojnë sheshin “Nënë Tereza”, ja si duket atmosfera në nisje të takimit përmbyllës të fushatës së PD-së

Partia Demokratike pritet të mbyllë mbrëmjen e sotme në orën 19:00, në kryeqytet, fushatën elektorale për zgjedhjet e 25 Prillit. Mbyllja do të bëhet në...

Grevistët e Qafe-Barit nuk heqin dorë, nisin revoltën e parë fizike

Ish të burgosurit e burgut famkeq të Qafë-Baritnuk heqin dorë nga greva e tyre që ka nisur prej ditësh, pa arritur më parë një...

“Ata që shesin votën, shesin edhe motrën”

Fenomeni i njohur si “shitblerja e votës”, ka qenë prezent prej shumë vitesh në vendin tonë në çdo fushatë zgjedhore, dhe nga të dhënat...

Kampionët e sportit, mesazh shqiptarëve: Votoni ndryshimin (Film)

Kampionët e fushave të ndryshme të sportit i janë bashkuar opozitës dhe u kanë bërë thirrje shqiptarëve që ditën e diel në 25 prill...

Nuk gjetën asgjë, Bardhi përplaset me FNSH në Elbasan: Shkoni kapni bandat atje, jo këtu

Vetëm një orë përpara se Lulzim Basha të mbante mitingun përmbyllës të fushatës në Elbasan, një aksion blic i FNSH-së pasditen e sotme, pranë...