Ka than' i moçmi: 

“Shqiptari e ka zakon që kundështon para se të marrë vesh".

                          -Faik Konica

Çfarë do të ndodhë deri në 15 mars, katërshja e Reformës Zgjedhore publikon agjendën

Nga Klodiana 0

Ka përfunduar takimi për Reformën Zgjedhore ku është vendosur në lidhje me kalendarin konkret të punës që i cili është bërë publik.

Reforma zgjedhore duhet të mbyllet brenda datës 15 mars 2020. Koha e shkurtër bën të domosdoshme që çështjet për debat të vendosen në rend prioritar me afate të qarta. Për këtë shërbejnë rekomandimet e ODIHR.

Kalendari i temave që duhen trajtuar nga grupi i katër perfaqesuesve politike dhe ekspertet, sipas autorizimit nga Keshilli Politik, paraqiten si me poshte:

Parakusht qe keto masa te jene efikase, eshte krijimi i nje fushe loje te barabarte nepermjet zbatimit te plote te parimit te “ndarjes se shtetit nga partite politike” ne perputhje me Angazhimin e OSBE-se te parashikuar nga paragrafi 5.4 i Dokumentit te Kopenhagenit.

Ne menyre qe reforma te konsiderohet si e suksesshme nga ODIHR, ajo duhet qe te trajtoje sa me gjeresisht rekomandimet e ODIHR. Disa çeshtje mund te kerkojne me shume kohe, si çeshtja e referendumeve dhe ligji per financimin e partive politike apo mund te prekin kushtetuten dhe kerkojne nje debate me te gjere apo rruge miratimi tjeter.

Pavaresisht prioriteteve te shprehura nga palet, grupi i eksperteve duhet te filloje menjehere nga puna per ceshtjet per te cilat palet bien dakord se duhen trajtuar me prioritet ne menyre te menjehershme, nderkohe qe ceshtjet e tjera mbeten per t’u diskutuar me tej ne nivel politik ne Keshillin Politik dhe/ose grupin katersh te perfaqesuesve politike.

Tema Afati

Propozime per parandalimin dhe goditjen e krimeve zgjedhore, perfshire masa per rolin e policise, prokurorise dhe gjykateve ne procesin zgjedhor kunder shitblerjes se votes, presionit mbi zgjedhesit dhe administraten, cenimit te sekretit dhe lirise se votes dhe abuzimi me burimet shteterore;

10 shkurt 2020

Ndarja e politikes nga krimi, nepermjet forcimit e zbatimit te procesit te dekriminalizimit me masa shtese

10 shkurt 2020

Propozime per perfshirjen e teknologjise ne zgjedhje.

20 shkurt 2020

Propozime per financimin e fushates zgjedhore, si dhe financimin e partive politike jashte fushates.

15 shkurt 2020

Propozime ne lidhje   pergatitjen e listave te zgjedhesve, pajisjen me karta ID, si dhe parandalimin e votimit fiktiv te emigranteve.

5 shkurt 2020

Propozime per rolin e mediave ne fushate.

15 shkurt 2020

Propozime per parandalimin e abuzimit me burimet shteterore dhe administraten publike ne periudhen zgjedhore.

15 shkurt 2020

Propozimet mbi panshmerine e administrates zgjedhore ne te gjitha nivelet

1 mars 2020

Propozime per sistemin e ankimmeve gjyqesore dhe administrative

25 shkurt 2020

Propozime per sistemin zgjedhor.

10 mars 2020

Propozime per votimin nga jashte vendit.

1 mars 2020

Ceshtjet qe lidhen me barazite gjinore, regjistrimin e subjekteve, periudhen zgjedhore

3 shkurt 2020

Ceshtje te tjera teknike qe reflektojne ndryshimet e imponuara nga pikat e mesiperme

15 mars 2020

Ekspertet e Komisionit I Reformes Zgjedhore kane hartuar draftet per nje pjese te madhe te ceshtjeve te parashikuara ne kalendar por qe nuk reflektojne komentet dhe propozimet e opozites jashteparlamentare apo qe nuk jane dakordesuar me te.

Per kete qellim  per te gjitha ceshtjet ne kalendar  perfaqesusesit e opozites jashte-parlamentare duhet te sjellin propozimet ne forme te drafteve ligjore dhe zgjidhjeve alternative te mundeshme dhe ne perputhje me standarded e ODHIR per zgjedhje te lira e te ndershme. Ne kete aspect dunet shfrytezuar puna e bere ne draftim deri me sot nga ekspertet e opozites. Per ceshtjet qe do te kete dakordesi te plote dhe te pergatitura ne nivel teksti ligjor  te dakordesuar, draftet do te dergohen per opinion paraprak tek ODHIR.

Loading...

Lini një koment

Adresa juaj e Email-it nuk do të bëhet publike

Mund të përdorni HTML tags dhe atributet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.

gjithësej