Ado Campeol, i quajtur nga mediat italiane “babai i Tiramisusë”, ka vdekur në moshën 93-vjeçare.
Campeol ishte pronar i “Alle Beccherie”, një restorant në Italinë veriore ku ëmbëlsira e famshme u shpik nga gruaja e tij dhe një kuzhinier.
Pjata, e cila përmban biskota të njomura me kafe dhe mascarpone, u shtua në menunë e tyre në vitin 1972, por nuk u patentua kurrë nga familja.
Që atëherë është bërë një element kryesor i kuzhinës italiane, i përshtatur nga kuzhinierët në mbarë botën.
Ka pasur mosmarrëveshje të gjata në lidhje me origjinën e tiramisu-s, duke përfshirë pretendimet se ai shërbehej në një bordello në qytetin verior italian të Trevisio.
Megjithatë, pranohet gjerësisht, receta është zhvilluar në restorantin Campeol në qytet.
Luca Zaia, guvernatori i rajonit Veneto, ishte ndër ata që bënë nderime, duke postuar në Tëitter se qyteti kishte “humbur një yll tjetër në historinë e ushqimit dhe verës”.
Alle Beccherie u hap nga familja e Campeol në 1939 dhe Campeol mori përsipër biznesin në fund të Luftës së Dytë Botërore.
Shefi i kuzhinës Roberto Linguanotto është bashkë-shpikësi i embëlsirës. Pjata ishte rezultat i një aksidenti gjatë përgatitjes së akullores me vanilje.
Linguanotto hodhi pak djathë mascarpone në një tas me vezë dhe sheqer dhe pasi vuri re shijen e këndshme të përzierjes, i tha gruas së Campeol, Alba.
Dyshja më pas e përsosi ëmbëlsirën duke shtuar kafe dhe duke e spërkatur me kakao, duke e quajtur Tireme Sù.