Ky kek merr vetëm 10 minuta për tu përgatitur dhe është shumë i shijshëm. Sigurisht fakti se nuk ka përbërës të përpunuar, nuk ka miell, as sheqer të përpunuar, e bën atë edhe shumë të shëndetshëm.
receta
(për 8-10 persona)
4 gota (400 g) miell bajame
3 Fara lulekuqe tbsp
1/2 lugë kripë
1/2 luge sode
1/2 filxhan (120 ml) vaj kokosi
1/2 filxhan (120 ml) mjaltë ose shurup panje
1 ose 2 limon të vegjël organik (në qoftë se doni shije limonit ë vërtetë )
3 vezë të mëdha
1 gotë (150 g) boronica
Ngrohni paraprakisht furrën në 180 ° C. Kombinoje miellin e bajameve, fara lulekuqe, kripë dhe sode buke në një tas të madh dhe lijeni mënjanë. Nxehni vajin dhe mjaltin në një tigan për ngrohje të ulët deri sa të kombinohen. Shtrydhni lëng limoni në përzierje. Shtoni përzierjen në tasin me përbërësit e thatë. Rrihni vezët dhe pastaj hidhini në përzierje së bashku me boronicat. Perzijeni butësisht me një lugë druri derisa të kombinohen. Shtrojeni ne formen e kekut te lyer me pare me gjalp.
Piqeni për rreth 40-50 minuta (në varësi të madhësisë së tepsise dhe furrës), ose deri sa të marre ngjyre te artë në pjesën e jashtme dhe të piqet e gjitha brenda. Ju mund ta mbuloni kekun me flete alumini gjatë 15 minutave te fundit të kohës së pjekjes, në qoftë se fillon të digjet. Shërbejeni ashtu siç është, ose me pak akullore me vanilje.
Shijojeni!