Ka than' i moçmi:

"Lot derdhin Vaitonjësit! Dëshpërim pësojnë të Dëshpëruarit! Frikë ndjejnë Frikacakët! As “ëndra të dërmuara” as “gjuhë të kryqëzuara”, as “ideale të përpira”, as “të arthme të mbuluar me blozë dhe me hi’ – s’ka për Ne!" - Lasgush Poradeci  

Motin tjetër në OKB

Nga 27.al 0

albinot maloku

Nga Albinot Maloku

Punimet në Asamblenë e Përgjithshme të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, edhe këtë vit, filluan pa Kosovën. Duke mos qenë ende anëtare me të drejta dhe obligime të barabarta me shtetet sovrane e të pavarura brenda organizatës në fjalë, i duhet ende punë deri te anëtarësimi.

Republika e Kosovës e shpalli pavarësinë e saj me 17 shkurt të 2008-tës, dhe që nga ky moment ajo e filloi maratonën e shtet-ndërtimit në aspektin e brendshëm, po ashtu edhe në atë të jashtëm. Shpallja e pavarësisë nuk i parapriu edhe anëtarësimit në Organizatën e Kombeve të Bashkuara, e bile kjo shpallje nga kundërshtarët e Kosovës u konsiderua e njëanshme. Ky cilësim bëri që edhe Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë, organizëm ky i OKB-së, të shtjellojë legalitetin e kësaj shpalljeje të pavarësisë.

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së atëbotë, me rezolutën 63/3 të miratuar me votën e 77 vendeve, 6 ishin kundër, kurse 74 abstenuan, i kërkoi GJND-së që të jap një mendim këshillëdhënës. Çështja u artikulua përmes pyetjes, e cila u shtrua para GJND-së, respektivisht para AP të OKB-së nga anëtarja e saj Republika e Serbisë, ishte: “A është shpallja e njëanshme e pavarësisë së Kosovës nga Institucionet e Përkohshme Vetëqeverisëse në përputhshmëri me të drejtën ndërkombëtare?” Menjëherë pas kësaj procedure, duke u mbështetur në Statutin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së i dorëzoi Gjykatës dosjet me dokumentet, të cilat kërkoheshin për përgjigjen e pyetjes së parashtruar. Pas të gjitha procedurave GjND konstatoi, se Deklarata e Pavarësisë së Kosovës nuk e ka shkelur të drejtën ndërkombëtare. Përveç kësaj, GJND konfirmoi se autorët e Deklaratës së Pavarësisë nuk ishin Institucionet e Përkohshme Vetëqeverisëse të Kosovës, dhe ata nuk kishin asnjë lidhje me kuadrin e kompetencave të përcaktuara nga IPVQ. Kjo nga fakti që në Deklaratë thuhet “Ne, përfaqësuesit e zgjedhur të popullit tonë Deklarojmë pavarësinë e Kosovës…”. Po ashtu GJND konfirmojë se as Rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, por as Korniza Kushtetues nuk janë shkelur. Deklarata e shpalljes së pavarësisë nuk e cënon të drejtën e aplikueshme ndërkombëtare.

Ky rast nga lobuesit e Kosovës, e sidomos nga Qeveria, nuk arriti të marr hovin e duhur për t’i konfirmuar botës se Republika e Kosovës, plotësisht ka të drejtë që pas shpalljes së pavarësisë së saj, të pranohet edhe në organizatën globale të shteteve, pra në OKB-së. Kjo ndodhi për dy arsye, e para, Serbia në bashkërendim me Bashkimin Europian, menjëherë pas humbjes së betejës me drejtësinë ndërkombëtare, e çeli rrugën për propozimin e një dialogu të saj me Kosovën nën ndërmjetësimin e BE-së. Kjo kërkesë po ashtu u miratua nga AP e OKB-së, dhe dialogu, (siç njihet formati zyrtar) mes palëve fillojë në 2011. Ky dialog i njohur në fillim si teknik e më pastaj politik, i ndërroi kursin e lëvizjes gjithë asaj vëmendjeje e interesi që kishin shtetet e ndryshme për ta njohur individualisht shtetin e pavarur të Kosovës.

Dhe e dyta, nevoja shumëdimensionale e Republikës së Kosovës për t’u bërë anëtare e OKB-së u hijezua nga agjenda e re e dialogut, e që ky dialog po del të jetë pa afat të skadencës. Sot, kjo organizatë i numëron 193 anëtare, nga të cilat 111 e kanë njohur shtetin e pavarur të Kosovës.

Republika e Kosovës e themeloi Ministrinë e Punëve të Jashtme menjëherë pas shpalljes së pavarësisë, ku ministër i parë u emërua Skënder Hyseni, i cili më pastaj u pasua nga Enver Hoxhaj, e ky nga Hashim Thaçi, postin e të cilit e zuri së fundi, i rikthyeri, Enver Hoxhaj. Mungesa e një eksperience më të gjatë shtetërore, e sidomos në dikasterin e punëve të jashtme, ministria në fjalë pati sfida e suksese. Gjatë kësaj kohe sa ekziston MPJ e Kosovës është folur për lëshimet dhe mundësitë, por edhe për të arriturat dhe pengesat gjatë rrugëtimit. Shteti i Kosovës duke i pa të gjitha mundësitë e saja deri më tani, ka një shtrirje jo të vogël të diplomacisë, me një numër të pranuar të ambasadave e konsullatave në vende të ndryshme të globit. Shtrirja gjeografike e tyre është optimale, ku këtu janë 25 misione diplomatike e ambasada, 27 konsullata dhe disa seksione konsullore, të cilat i mbulojnë edhe 24 shtete tjera jo-rezidente. Shteti i Kosovës ka edhe raporte të ndryshme bilaterale e multilaterale, por nuk është anëtar i OKB-së.

Natyrisht, pengesa më e madhe e Kosovës në procesin e anëtarësimit në OKB, mbetet Serbia. Kjo e fundit e ndihmuar nga Rusia, maksimalisht, me gjithë mekanizmat e saj shtetëror ka lobuar kundër shtetit të pavarur të Kosovës. Ndërkohë që qëndrimi abstenues i Republikës Popullore të Kinës, është shfrytëzuar shkëlqyeshëm nga ana e Serbisë, aq sa kjo e fundit e ka cilësuar si mbështetëse të saj.

Republika e Kosovës dhe Qeveria e saj pavarësisht raporteve të mira me forcat e mëdha perëndimore, për të ardhur deri të anëtarësimi në OKB do të duhej të ndërronte kursin e politikës së jashtme. Ajo do të duhej të shfrytëzonte konstelacionet ndërkombëtare për t’i kthyer në favor të vetin, e kjo nënkupton përpjekjen e forcimit të kontakteve edhe me dy anëtaret kundërshtuese, pra Federatën Ruse dhe Republikën Popullore të Kinës. Shteti i Kosovës duhet të bëjë politikë për interesa të tij, natyrisht, por që të dëshmohet më serioze në arenën ndërkombëtare, nuk duhet t’i klasifikojë shtetet e tjera si kualitative dhe më pak kualitative. Ndaj të gjitha anëtarëve të OKB-së, Republikën e Kosovës duhet të ketë qasje të bazuara mbi interesa. Konfrom kësaj, synimi “vitin tjetër në OKB” duhet të jetë kursori kryesor i Qeverisë dhe shtetit të Kosovës, deri në anëtarësimin e Republikës tonë në OKB. Shteti i Kosovës nuk guxon të arsyetojë mos anëtarësimin e saj në OKB përmes mendimit të Thomas Grant-it se “Një shtet mbetet shtet edhe kur është apo nuk është anëtar i OKB-së”.

/gazetaere.com/

Lini një koment

Adresa juaj e Email-it nuk do të bëhet publike

Mund të përdorni HTML tags dhe atributet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>