Për të përgatitur gliko me domate duhet këto përbërës.
2 kg domate të vogla
2 kg sheqer
2 vanilje
2 lugë me leng limoni
4 filxhan caji më ujë
3 fara karafili
Bajame aq sa kokra domate kemi
Ujë gelqere( shiko shenimin)
P Ë R G A T I T J A :
Zgjedhim domate të vogla të pjekura por të jenë të forta.
Vendosim ujin të nxehet në një tenxhere dhe pastaj vendosim brënda domatet i lëmë vetëm 1 minutë. I nxjerim më një luge e më pas i vendosim në pjatë dhe u heqim lëkurën.
Marim një thike të holle dhe të mprehte dhe u hapim një brimë nga poshtë por jo tejpertej ,deri tek pjesa e bishtit.
I shtrydhim që të dalin farat i vendosim në ujin e gelqeres dhe i lëmë për 3 orë.
I nxjerrim i shpëlajme me ujë të bollshëm dhe i vendosim mbi letër guxhine të kullojnë mirë nga lëngjet që kanë.
Në çdo domate fusim në vendin e hapur nga një bajame të zbardhur.
Për të zbardhur bajamet i vendosim në ujë të valuar i lëmë pak të zbuten dhe i fërkojmë që tu iki lëkura.
Vendosim në një tenxhere ujin dhe sheqerin e i ziejmë për 10 minuta.
Marim një nga një domatet dhe i vendosim në sherbet i lëmë të valojne 5 minuta dhe ulim tenxheren nga zjarri.
I lëmë të qëndrojnë 24 orë dhe shtojmë vaniljet ,karafilin, lëngun e limonit dhe i ziejmë deri sa të lidhet mirë shërbeti.
I vendosim në vazo qelqi të pastra dhe të sterilizuara.
Shenim : Per te përgatitur lëngun e gelqeres vendosim në një tas plastik dy lugë me gëlqere pluhur ose një copë guri gëlqere të pa shuar dhe hedhim 3 litra ujë. Trazojme mirë të valojë brenda gelqerja dhe pastaj e kullojmë me një nape. Uji që perfitojmë është i pershtatshëm për gliko.