Përsheshi është një pjatë e përgatitur me lëngun e mishit të gjelit të detit. Sipas krahinave kjo
pjatë përgatitet në mënyra të ndryshme. Në zonën e Myzeqesë përdoret përsheshi me bukë
misri, i cili në përgatitjen e tij do patjetër në të preshin. Në zonën e Mallakastër përgatitet
përsheshi me kulaç gruri, i cili bëhet me qepë.
Përbërësit për Përshesh me bukë misri dhe lëng mishi
- Për 1 bukë misri
- 1kg miell misri
- 550 ml ujë i vakët
- 50 ml vaj ulliri
- pak kripë
- Për përsheshin: 4-5 persona
- 3 të bardha preshi
- disa të brendshme te gjelit të detit (mëlçi, plendës, qafa)
- pak vaj ulliri
- pak nenexhik i freskët dhe pak i thatë
- pak kripë
Përgatitja e Përsheshit
Vendosim në një tenxhere mishin dhe e mbushim me ujë. E vendosim tenxheren në zjarr dhe e lëmë të ziejë. I hedhim kripë më pas. Pasi i kemi larë mirë preshat i presim në copa të vogla dhe i hedhim në një tigan me vaj ulliri.
Kavërdisim për disa minuta preshat derisa të shohim që janë zbutur. Shtojmë në të edhe plëndësin e prerë në copa. I trazojmë bashkë dhe e lemë për disa minuta në zjarr. Më pas i hedhim në tenxheren ku po ziejmë mishin. Shtojmë nenexhikun e freskët.
Trazojmë mirë tenxheren, e mbulojmë me kapak dhe e lemë të ziejë përreth gjysmë ore. Më pas shtojmë edhe nenexhikun e tharë. Ndërkohë bëjmë kulaçin në copa të vogla. Fikim zjarrin dhe shtojmë menjëherë kulaçin në tenxhere, e cila duhet të jetë akoma në zierje e sipër,( për 1 kg kulaç duhet përreth 3l lëng mishi).
E trazojmë ngadalë dhe e mbulojmë menjëherë me kapak. E lëmë kështu përreth 30 minuta.
Më pas e zbulojmë, e hedhim në pjatancë dhe e shërbejmë të ngrohtë të shoqëruar nga mishi
i gjelit të detit.
/artigatimit/