Dieta vegjetarianë mund të ndryshojë ADN-në. Sipas disa shkencëtarëve të Cornell University, përgjigja është Po!. Studimi i publikuar në revistën “Molecular Biology and Evolution” shpjegon se njerëzit që për qindra breza kanë mbajtur një dietë vegjetariane kanë zhvilluar kryesisht një mutacion gjenetik për të rritur rrezikun e kancerit dhe sëmundjeve të zemrës. Mutacioni ndodh në genin “FADS2”, që kontrollon prodhimin e acideve yndyrore në trup.
“Kjo” -thotë Tom Brenna, profesor në Cornell “është shfaqur në gjenomin e njeriut kohë më parë dhe është transmetuar në brezat e njëpasnjëshëm, në popullatat që janë ushqyer me një dietë vegjetariane”. “Ata që kanë paraardhës vegjetarianë kanë më shumë gjasa për të patur karakteristikat gjenetike të lidhura me një metabolizëm më të shpejtë të acideve yndyrore, për shkak të bimëve”, thonë studiuesit.
Megjithatë, si efekt zinxhir, ky mutacion rrit gjithashtu prodhimin e acidit arachidonic, i cili ka lidhje me rritjen e sëmundjeve inflamatore dhe kancerit – kur kombinohet me një dietë të pasur me vajra bimorë, të tilla si vaj luledielli. “Mesazhi për vegjetarianët është i thjeshtë”, -shton ai, “të përdorin vajra bimorë me përmbajtje të ulët të acidit linoleik Omega 6 , të tilla si vaji i ullirit.”