Konsumimi i tre filxhanëve çaj në ditë nga gratë në moshë të thyer, redukton me 30% frakturat. Përveç qumështit, sekreti për kocka të forta, mbi të gjitha për gratë pas të 60-ve mund të jetë te konsumi i çajit. Sipas një studimi australian zhvilluar në “Flinders University”, të publikuar në “American Journal of Clinical Nutrition”, thuhet se pirja e tre filxhanëve çaj në ditë, redukton me 30% frakturat e kockave, në krahasim me gratë që pinë pak. 1200 gra rreth të 80-ve u bënë pjesë e studimit, ato gjithashtu kishin shenja të sëmundjes së osteoporozës, e cila provokon dobësim të kockave. Përmes një formulari, studiuesit iu kanë kërkuar të tregojnë menynë ushqimore, veçanërisht konsumin e çajit. Për 10 vite rresht ato janë mbajtur nën vëzhgim. Studimi evidentoi se gratë gjatë kësaj periudhe kishin pësuar rreth 288 fraktura, 129 prej të cilave ishin thyerje. Megjithatë, ato që pinin të paktën tri gota çaj në ditë, veçanërisht çaj të zi dhe të gjelbër janë konsideruar të kenë rreth një të tretën më pak të ngjarë të përjetojnë një frakturë të kockave në krahasim me ata që pinin rrallë ose aspak çaj. Sipas ekspertëve, sekreti që përmban çaji mund të qëndrojë në flavonoide-t, të cilat forcojnë kockat, duke përshpejtuar formimin e qelizave të reja të kockave dhe duke ngadalësuar erozionin ekzistues. Për studiuesit edhe kafja përmban elementë forcues për kockat, por duket se çaji përmban më shumë.
U thirr në SPAK dy ditë më parë, deputeti socialist Jurgis Çyrbja dorëzon mandatin
Deputeti i Partisë Socialiste, Jurgis Çyrbja ka dorëzuar mandatin e deputetit, dy ditë pasi u paraqit në Prokurorinë e Posaçme....