“Salsiçet Wudy që shiten në Shqipëri përmbajnë një bakter të rrezikshëm për shëndetin”, ky është njoftimi i fundit që vjen nga Autoriteti Kombëtar i Ushqimit.
Bëhet fjalë për bakterin “Listeria monocytogenes”, i cili nëse futet në sistemin tretës mund të shkaktojë një mori problemesh.
Në njoftimin për shtyp, AKU thekson se gjithçka ka ndodhur pas një njoftimi nga sistemi RASSF i Bashkimit Evropian në lidhje me sigurinë ushqimore.
“Referuar njoftimit të ardhur nga sistemi RASSF (Sistemi i Njoftimit të Shpejtë për Ushqimin dhe Ushqimin për Kafshë) pas analizave laboratorike të kryera në Itali është konstatuar prani e Listeria monocytogenes STI55 duke përbërë risk me ndikim serioz për shëndetin e njeriut, në produktin. Autoriteti Kombëtar i Ushqimit menjëherë pas njoftimit të ardhur nga RASFF po ndërmerr të gjitha masat nëpërmjet kontrolleve zyrtare në operatorët e biznesit ushqimor për identifikimin, bllokimin dhe tërheqjen e produktit nga tregu. Kujdes konsumatorë! Mos i konsumoni këto produkte, kthejini pranë subjekteve ku i keni blerë”, njofton AKU.
Çfarë është bakteri “Listeria monocytogenes”?
Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) është një specie e baktereve patogjene (shkaktuese të sëmundjes) që mund të gjenden në mjedise me lagështi, tokë, ujë, bimësi të kalbur dhe kafshë, dhe mund të mbijetojnë dhe madje të rriten nën frigorifer dhe masa të tjera të ruajtjes së ushqimit Mund të rritet dhe të riprodhohet brenda qelizave të bujtësit dhe është një ngapatogjenët më virulentë të ushqimit: 20 deri në 30% e infeksioneve të listeriozës ushqimore te individët me rrezik të lartë mund të jenë fatale. Përgjegjëse për rreth 1600 sëmundje dhe 260 vdekje në Shtetet e Bashkuara çdo vit, listerioza renditet e treta në numrin e përgjithshëm të vdekjeve në mesin e patogjenëve bakterialë që vijnë nga ushqimi, me shkallë të vdekshmërisë që tejkalojnë madjeSalmonella spp. dhe Clostridium botulinum . Në Bashkimin Evropian , listerioza ndjek një trend rritës që filloi në vitin 2008, duke shkaktuar 2,161 raste të konfirmuara dhe 210 vdekje të raportuara në 2014, 16% më shumë se në 2013. Normat e vdekshmërisë nga listerioza janë gjithashtu më të larta në BE sesa për patogjenët e tjerë që vijnë nga ushqimi.