Një e katërta e popullsisë në botë gatuan duke përdorur lëndë djegëse që shkaktojnë ndotje me pasoja shëndetësore.
Sipas raporti të OBSH, 3 nga 10 njerëz në botë nuk kanë akses në përdorimin e lëndëve djegëse të pastra për gatim. Ata përdorin dru, qymyr, dhe vajgur.
Për pasojë ndotja në mjedise të brendshme është tejet e lartë. Ekspertët e shëndetësisë Botërore, fajësojnë këtë ndotje si shkaktar për 3 milion vdekje çdo vit.
Po ashtu ndotja e shkaktuar nga gatimi me lëndë djegëse ndotëse është përgjegjëse për 32% të rasteve që pësojnë sëmundje ishemike të zemrës
23% të strok, 21% të infeksioneve respiratore, 19% të probleme kronike të mushkërive dhe 6% të rasteve me kancer të mushkërive.
Gratë dhe fëmijët janë më të impaktuar nga gatimi me lënde djegëse ndotëse.
Një e katërta e popullsisë në botë gatuan duke përdorur lëndë djegëse që shkaktojnë ndotje me pasoja shëndetësore.
Sipas raporti të OBSH, 3 nga 10 njerëz në botë nuk kanë akses në përdorimin e lëndëve djegëse të pastra për gatim. Ata përdorin dru, qymyr, dhe vajgur.
Për pasojë ndotja në mjedise të brendshme është tejet e lartë. Ekspertët e shëndetësisë Botërore, fajësojnë këtë ndotje si shkaktar për 3 milion vdekje çdo vit.
Po ashtu ndotja e shkaktuar nga gatimi me lëndë djegëse ndotëse është përgjegjëse për 32% të rasteve që pësojnë sëmundje ishemike të zemrës
23% të strok, 21% të infeksioneve respiratore, 19% të probleme kronike të mushkërive dhe 6% të rasteve me kancer të mushkërive.
Gratë dhe fëmijët janë më të impaktuar nga gatimi me lënde djegëse ndotëse.