Ka shumë ushqime që janë të famshme për shtimin dhe humbjen e peshës. Por cilat funksionojnë vërtet? Sipas ekspertëve, janë ato që do të ndihmojnë trupin tuaj të djegë dhjamin dhe do t’ju mbajnë të ngopur për më gjatë.
Avokado
Avokadot janë të shijshme dhe ushqyese. Ato janë një burim i shkëlqyer fibrash me nga 11 deri në 17 gramë secili dhe përmbajnë yndyrna të pangopura që janë të shkëlqyera për zemrën. Ata gjithashtu do t’ju mbajnë të ngopur për një kohë të gjatë, ndërsa përmbajnë pothuajse 20 lëndë ushqyese thelbësore si acid folik, kalium, fibra dhe vitaminë E.
Shalqini
Edhe pse numri i sheqernave për filxhan është pak i lartë dhe arrin në 9 gramë, ato janë sheqerna natyrale dhe për këtë arsye kanë një indeks të ulët glicemik.
Kjo do të thotë që shalqiri nuk do të rrisë sheqerin në gjak në të njëjtën mënyrë si çokollata. Ky frut ka gjithashtu një aminoacid të quajtur citruline që mund të reduktojë lodhjen dhe të rrisë rrjedhjen e gjakut.
Asparagus
Asparagu është i ulët në kalori. Kjo perime është gjithashtu e pasur me fibra, të cilat kanë qenë të lidhura me humbjen e peshës. Asparagu gjithashtu përmban kimikatin asparagine, i cili është një alkaloid që ndikon drejtpërdrejt në qelizat dhe ndihmon në zbërthimin e yndyrës.
Gjalpë kikiriku dhe bajame
Si gjalpi i kikirikut dhe ai i bajames është treguar se reduktojnë incidencën e sindromës metabolike, shkaku kryesor i obezitetit së bashku me diabetin e tipit 2. Gjalpi rrit ndjeshmërinë ndaj leptinës, hormonit të ngopjes. Një porcion është 2 lugë gjelle, të cilat mund t’i ndani gjatë ditës ose zgjidhni 1 lugë gjelle disa herë në javë. Shtojini ato në smoothie-n tuaj të mëngjesit, pudingun Chia ose tërshërën tuaj të mëngjesit.