Ka than' i moçmi: 

 "Kurrë nuk kemi të drejtë të quhemi komb i qytetëruar, sado që të mësojmë gjuhë të huaja, sepse kombi nuk qytetërohet vetëm me mësimin e gjuhëve të huaja, por me mësimin e gjuhës së vet.”

                                                                                        -Filip Shiroka

Libraria e Kongresit Amerikan/ Hartat e copëtimit të Shqipërisë

Nga 27.al 0

Nga Alba Haruni

Në Librarinë e Kongresit Amerikan, në shkurt 2017, janë botuar një sërë hartash, të cilat i përkasin periudhës së Luftës së Parë Botërore 1914-1918, ku me mjaft rëndësi historike janë disa harta që i përkasin territorit të Shqipërisë.

Në to shihen qartë pretendimet territoriale të fqinjëve tanë jugorë dhe veriorë mbi trojet etnike të shqiptarëve.

Në njërën prej tyre më tërheq vëmendjen përbërja etnike e popujve të Ballkanit, ku dominon popullsia shqiptare.

Hartat janë një element dhe dokumet i rëndësishëm në shkrimin dhe interpretimin e historisë së një vendi.

Gjithashtu, në Librarinë e Kongresit Amerikan zënë vend dhe disa botime për Shqipërinë dhe shqiptarët si nga autorët tanë, ashtu dhe nga studiues të huaj. Vëmendja e kushtuar nga Libraria e Kongresit Amerikan për Shqipërinë dhe shqiptarët dhe sidomos për çështjet e kufijve është mjaft domethënëse.

Loading...

Lini një koment

Adresa juaj e Email-it nuk do të bëhet publike

Mund të përdorni HTML tags dhe atributet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gjithsej