Ka than' i moçmi:

"Lot derdhin Vaitonjësit! Dëshpërim pësojnë të Dëshpëruarit! Frikë ndjejnë Frikacakët! As “ëndra të dërmuara” as “gjuhë të kryqëzuara”, as “ideale të përpira”, as “të arthme të mbuluar me blozë dhe me hi’ – s’ka për Ne!" - Lasgush Poradeci  

Hyn në fuqi Vetingu, nis verifikimi për rreth 800 gjyqtarë e prokurorë

Nga Media 0

VETINGU KALON PA OPOZITEN - Miratohet ligji per tetingun me 88 votat e PS, LSI PDIU. Dule i PBDNJ abstenoi. PD largohet nga salla/r/n/r/nAlbanian President Bujar Nishani (R) during a meeting with Presidency member of Bosnia-Herzegovina, Dragan Covic.

 

Ka hyrë sot në fuqi ligji për vetingun, i cili synon rivlerësimin e gjyqtarëve dhe prokurorëve në të gjitha shkallët e sistemit të drejtësisë. Janë rreth 800 gjyqtarë e prokurorë që do të nënshtrohen këtij procesi rivlerësimi i cili stynon pastrimine  sistemit nga të korruptuarit e të inkriminuarit.

Edhe pse PD e ka ankimuar në Gjykatën Kushtetuese, ligji nis të funskionojë menjëherë. Në bazë të ligjit të Vettingut, të gjithë gjyqtarët e trupave gjyqësore në Shqipëri do të kalojnë në 3 teste të vlerësimit të tyre që nisin me atë të pasurisë, kontrollin e figurës e më pas atë etiko-profesional.

Janë katër institucioneve të reja e që janë , komisioni i pavarur i kualifikimit, Kolegji i apelimit, Komisionerët publik, dhe Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit që do të jetë pjesë e rëndësishme e këtij procesi.

Presidenti ngarkohet në Kushtetutë, për të shpallur vendet vakante për pozicionet e të gjithë anëtarëve të institucioneve të rivlerësimit, ndërsa brenda 7 ditëve pasi mbylljes së procesit të aplikimit, kreu i shtetit bën një listë me kandidatët të cilët plotësojnë kriteret për secilin pozicion dhe një listë me ata që nuk i plotësojnë këto kritere.

 

Ligji parashikon gjithashtu dhe rastet kur presidenti nuk e kryen dot këtë procedurë brenda 45 ditëve nga hyrja në fuqi të Aneksit të Kushtetutës, kjo kompetencë i kalon Avokatit të Popullit.

Lini një koment

Adresa juaj e Email-it nuk do të bëhet publike

Mund të përdorni HTML tags dhe atributet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>