Ka than' i moçmi: 

"Shqiptarët tregojnë çka s'duhet, e fshehin atë çka e di e tërë bota."

- At Gjergj Fishta   

Fasulja dhe vlerat e saj ushqyese dhe shëndetësore

Nga Skenderi 0

fasule

Fasulja është një ndër ushqimet më të dobishme, është burimi i proteinave, si dhe është ushqim që i takon kuzhinës tradicionale. Fasulja është bimë njëvjeçare nga familja e bishtajoreve, e cila posedon shumë përbërës ushqyes, prandaj edhe duhet të jetë pjesë përbërëse e ushqimit tonë. Nutricistët theksojnë se fasulja është ushqim kalorik dhe se në 100 gramë fasule gjenden 282 deri 302 kalori.

– Është burim i rëndësishëm i materieve ushqyese biologjike, prandaj mesatarisht 100 gramë fasule përmbajnë rreth 52 gramë karbohidrate, 26 gramë proteina, 2 gramë yndyrë, 4 gramë fibra, aminoacide esenciale, fosfor, kalcium, kalium, magnez dhe hekur.

sallateFasulja përmban më shumë proteina sesa të gjitha bimët e tjera – vetëm një filxhan fasule ofron një të katërtën e proteinave për të cilat kemi nevojë çdo ditë.

Fasulja përmban edhe vitamina të shëndetshme për zemër dhe antistres, si janë vitamina B, hekuri dhe kalciumi . Po ashtu, konsiderohet edhe si “pastrues natyral” sepse kalon nëpër zorrë dhe ka aftësi të eliminojë kolesterolin.

Ashtu si sëmundjet e zemrës, rastet me kancer duket të jenë në rritje.

Ushqimi me një dietë të lartë në fasule mund të jetë në gjendje të ndihmojë në uljen gjasave për kancer. Fasulet një përqendrim të lartë të një numri të kimikateve që janë të njohur për të luftuar kancerin, duke përfshirë fitosterolet dhe isoflavonet.

Fasulja ndihmon humbjen e peshës

Vetëm një shërbesë e vogël e fasuleve kryen një punë të madhe sa u përket fibrave. Fibra është një element i rëndësishëm në humbjen e peshës pasi që zgjat procesin e tretjes. Kjo ndihmon për të bërë personin të ndihet më i plotë, për një periudhë më të gjatë kohore. Fibra e fasules shkakton që sheqeri në gjak të rritet më ngadalë, duke ndihmuar që të largoj brejtjen nga uria për një periudhë më të gjatë kohore, ndërsa edhe sigurimin e energjisë.

fasulet

Fasulja ndihmon në menaxhimin e diabetit

Fasulja mund të përshkruhet si një ushqim I preferuar i diabetikve. Për shkak të kombinimit të tyre unik të proteinave dhe karbohidrateve komplekse, fasulja liron glukozën më ngadalë, duke e bërë më të lehtë për trupin e një diabetiku për të rregulluar këtë fluks. Për këtë arsye, një dietë e lartë në fasule ndihmon një diabetik, sidomos kur krahasohet me nxitimin e papritur të sheqerit që është përjetuar pasi të hahet një vakt me karbohidrateve të thjeshta.

Fasulja ndihmon në uljen e kolesterolit

Përveç kësaj për të qenë një burim i madh i proteinave fasulet janë të njohura mirë për përmbajtjen e lartë në një tjetër vetie që është vendimtare për shëndet të mirë: fibrave. Shumica e njerëzve nuk marrin fije të mjaftueshme në dietat e tyre për të siguruar një shëndet të mirë të zorrëve, një dietë e lartë me fasule ndihmon për të korrigjuar atë. Përveç kësaj,fasulja është vendimtar në kontrollimin e nivelit të kolesterolit.

Hulumtuesit kanë zbuluar qe 1/2 e pjesës së fasules ofron rreth dhjetë gram fibra. Kjo është e njëjta shumë që ka treguar për të ulur nivelet e kolesterolit LDL me rreth dhjetë përqind. Përveç kësaj, fasulet janë të larta në fitosteroloe dhe saponine cilat janë të njohura për uljen e kolesterolit.

 

Lini një koment

Adresa juaj e Email-it nuk do të bëhet publike

Mund të përdorni HTML tags dhe atributet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>