Ka than' i moçmi:

"Lot derdhin Vaitonjësit! Dëshpërim pësojnë të Dëshpëruarit! Frikë ndjejnë Frikacakët! As “ëndra të dërmuara” as “gjuhë të kryqëzuara”, as “ideale të përpira”, as “të arthme të mbuluar me blozë dhe me hi’ – s’ka për Ne!" - Lasgush Poradeci  

Banka Botërore: Shqipëria vijon me rritjen ekonomike

Nga Skenderi 0

111111

Sipas raportit te fundit të Rregullit Ekonomik për Europën Juglindore rritja ekonomike parashikohet të forcohet për vitin 2016, duke i hapur rrugë rritjes së punësimit dhe uljes së varfërisë. Rritja ekonomike në vitin 2016 pritet që të jetë 3.2%, krahasuar me nivelin 2.8% në vitin 2015, dhe të arrijë 3.5% në vitin 2018. Rritja ekonomike në nivel rajonal vlerësohet të arrijë 2.7% në 2016, nga 2.2% që ishte në 2015. Ritmi i rritjes ekonomike pritet të përshpejtohet në vitet 2017 dhe 2018

Për sa i përket rajoni Banka Botërore ka raportuar se Serbia është vendi me rritjen më të madhe ekonomike, ndërsa Kosova me rritjen më të shpejtë.

Mesazhet që ka përcjellë Banka Botërore:

 • Ekonomitë e Ballkanit Perëndimor vazhdojnë të rriten, duke mbështetur punësimin dhe uljen e varfërisë
 • Konsumi si pasojë e situatës së përmirësuar të tregut të punës
 • Deficitet fiskale u ngushtuan dhe nivelet e borxhit pritet të bien
 • Mjedisi i ndërlikuar global kërkon angazhim për të adresuar zhbalancimet fiskale, si dhe zbatimin e reformave strukturore.

Banka Botërore ka listuar rreziqet dhe mundësitë e rajonit.

Të jashtmet:

 • Paqëndrueshmëria e tregjeve ndërkombëtare financiare
 • Politika shtrënguese monetare nga Rezerva Federale e ShBA
 • Rritje më të ulët ekonomike se parashikimet në vendet kryesore partnere tregtare për eksportet e rajonit
 • Dobësia e vazhdueshme e Greqisë
 • Tensionet politike në Turqi

Të brendshmet:

 • Zgjedhjet dhe pasiguria politike
 • Por, cikli i ri politik ofron mundësi për progres                                                                                                                                                                                                                                                                                       /monitor.al/

Lini një koment

Adresa juaj e Email-it nuk do të bëhet publike

Mund të përdorni HTML tags dhe atributet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>