Ka than' i moçmi:

"Lot derdhin Vaitonjësit! Dëshpërim pësojnë të Dëshpëruarit! Frikë ndjejnë Frikacakët! As “ëndra të dërmuara” as “gjuhë të kryqëzuara”, as “ideale të përpira”, as “të arthme të mbuluar me blozë dhe me hi’ – s’ka për Ne!" - Lasgush Poradeci  

1913/ Kur Filati, Paramithia e Parga zhurmonin nga zërat e fëmijëve të Çamërisë

Nga Media 0

cameri12

Koleksioni i rrallë i fotografit zviceran, Fred Boissonnas me rëndësi të madhe dokumentare dhe vlerë të lartë artistike.

Një koleksion i rrallë me fotografi të Çamërisë së vitit 1913, vjen përmes objektivit të fotografit të njohur zviceran, Fred Boissonnas. Gjatë një udhëtimi nëpër Greqi, ai ka fotografuar fshatrat e krahinës së Çamërisë, atëherë kur popullohej krejtësisht nga popullsia çame. Fëmijët çamë kanë mbushur rrugët e Parathimisë, Filatit e Pargës, ashtu siç shfaqet tregu, urat shtëpitë e objektet e tjera të jetës së kësaj popullësie, kur jetonte në trojet e veta në Çamëri.

Frederik Buasona (Frédéric apo Fred Boissonnas, 1858-1946) ishte fotograf zviceran, i cili lindi në një familje të njohur fotografësh në Gjenevë. cameri2Buasona ishte magjepsur nga Greqia dhe në periudhën 1907-1913 udhëtoi në tokën helene pothuajse çdo vit, duke bërë mijëra fotografi. Udhëtimi në rajon në vitin 1913 me historianin zviceran të artit Daniel Bo-Bovi (Daniel Baud-Bovy, 1870-1958) ishte veçanërisht i frytshëm. Në vitin 1919 themeloi shtëpinë botuese Editions Boissannas dhe botoi gjithsej rreth 50 libra. Fotot e Buasonasë nga Greqia dhe jugu i Ballkanit u botuan ndër të tjera në vëllimet: L’image de la Grèce: l’Epire – berceau des Grecs (Imazhi i Greqisë: Epiri – djepi i grekëve), Gjenevë 1915, dhe L’image de la Serbie: le berceau des serbes (Imazhi i Serbisë: djepi i serbëve), Gjenevë 1919. Fotografitë e Greqisë, dhe në mënyrë të veçantë ato të Çamërisë në  kohën e përfshirjes së saj në shtetin grek kanë jo vetëm rëndësi dokumentare, por edhe një vlerë të lartë artistike. Ky koleksion i fotografive të Fred Buasonasë është vetëm një pjesë e vogël e fotografive që ai bëri në Greqi dhe në jug të Ballkanit.
Marrë nga albanianphotography.net, Robert Elsiecameri3

cameri4

cameri5

cameri6

cameri7

 

cameri8

cameri9

cameri10

cameri11

cameri12

cameri13

foto-cameri-1

 

Lini një koment

Adresa juaj e Email-it nuk do të bëhet publike

Mund të përdorni HTML tags dhe atributet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>